Iedereen die de Bijbel leest ontdekt dat Gods boodschap haaks staat op wat de wereld beweert.
Zo zegt de wereld dat onze planeet ontstaan is vanuit een grote knal, terwijl de Bijbel vertelt dat daarvoor slechts een enkel woord van God nodig was. Voor veel mensen is de toekomst van de wereld één groot vraagteken. Terwijl de Bijbel spreekt over de terugkeer van het paradijs en het koninkrijk van Jezus. En zo kunnen we wel even doorgaan.
Dood en leven
Voor de wereld hoort de dood bij het leven. Niets daarvan, zegt het Woord van God: Gods Zoon heeft de dood overwonnen, de opstanding hoort bij het leven!
Joodse volk
In de wereld is het Joodse volk omstreden, verguisd en verdrukt. Voor God is het Zijn eerstgeboren zoon, een uitverkoren volk door Hemzelf geschapen. Jeruzalem is een wereldstad, centrum van de drie grote wereldreligies. Maar de Bijbel zegt dat het de allerheiligste van Gods woningen is en dat de Heere daar zal wonen in het midden van Israël, tot in eeuwigheid. Voor veel mensen zijn Judea en Samaria bezette gebieden. Niet gehinderd door enige besef van geschiedenis nemen mensen dat klakkeloos over. Wie de Bijbel leest, ontdekt dat het in deze gebieden wemelt van Bijbelse plaatsen, dat hier de aartsvaders en profeten woonden en dat de Messias hier Zijn volk zal verzamelen. God noemt het de navel van de aarde.
Boycot
De wereld spreekt over de boycot van producten die gemaakt of gekweekt zijn in het hartland van Israël. We moeten ze gaan labelen, dan kan iedereen zien wat je met een goed geweten niet moet kopen. Een schijnvertoning, want de Arabische wereld importeert zelf de heerlijkste dadels uit de Jordaanvallei. Maar goed, ondertussen stelt de Bijbel dat Israël de wereld zal vervullen met zijn vruchten. Er is daar een plantengroei beloofd, die iedereen versteld zal doen staan.
Steekje los
De Bijbel is het dus voortdurend oneens met wat de wereld uitkraamt. Dat is natuurlijk ook logisch. Zegt een apostel niet dat de gehele wereld in het boze ligt? Dan zal haar wijsheid dat ook zijn. Christenen en Joden zijn dus tegendraadse mensen. Zodra ze dat verliezen, is er een steekje bij hen los.
Ds. Henk Poot