fbpx

Uitvinding: Meer regen in Israël door ‘cloud seeding’!

rain-1700515_1920
Deel deze post:
Lees ook:

In Nederland zijn we gewend aan de regen. Zelfs zo erg dat we er enorm veel namen voor bedacht hebben. Motregen, stortbui, miezer, hondenweer, wolkbreuk, onweer en ga zo maar door. Van mij mag het soms wel eens wat minder regenen hier. Maar in Israël is dat niet zo vanzelfsprekend. Daar kan het soms lange periodes heel droog zijn, waarbij elk regenbuitje heel erg welkom is. Een waterbedrijf in Israël heeft iets bedacht waardoor er meer regen uit een wolk valt: ‘cloud seeding’.

Cloud seeding: hoe dan?

Deze techniek zorgt ervoor dat de hoeveelheid regen die uit een regenwolk komt, vergroot wordt. Hoe ze dat doen? Allereerst brengt EMS Mekorot, het waterbedrijf in Israël, de wolken in kaart die potentie hebben om meer regen te geven. Vervolgens vliegen er lichte vliegtuigen naartoe, die een stofje genaamd zilverjodide verspreiden. Deze stof zorgt ervoor dat de ijsconcentratie toeneemt en regen dus in grotere hoeveelheden neervalt.

“Cloud seeding is een unieke technologie, ontwikkeld voor Israël om de waterreservoirs te maximaliseren.”, alsdus EMS Mekorot, “Door deze technologie hopen we de hoeveelheid neerslag te vergroten.”

Ik denk dat Israël in de wolken is met deze nieuwe uitvinding!