fbpx

Uniek: Giro d’Italia start volgend jaar in Jeruzalem!

Tom Dumoulin Giro 2017
Deel deze post:
Lees ook:

De straten van Jeruzalem zijn op vrijdag 4 mei 2018 het decor van een unieke gebeurtenis. Voor het eerst in de geschiedenis start één van de drie grote wielerrondes (Giro, Tour en Vuelta) buiten Europa.

Naast een tijdrit van 10 kilometer in het centrum van Jeruzalem worden er nog twee etappes gereden in Israël. Op 5 mei koerst het peloton van Haifa naar Tel Aviv en 6 mei is er een etappe van Be’er Sheva naar Eilat. Daarna verplaatsen de renners zich naar Italië.

De Ronde van Italië werd dit jaar gewonnen door de Nederlander Tom Dumoulin. Of hij in 2018 ook aan de start verschijnt is nog niet bekend.

Mooiste koers

Tweevoudig Girowinnaar Ivan Basso was aanwezig bij de officiële presentatie van de eerste drie etappes. “De start in Jeruzalem is zo speciaal, dat het uiteindelijk de mooiste koers in het mooiste land ter wereld kan maken”, zei de Italiaanse ex-renner. Hij noemde Jeruzalem ‘de meest spirituele stad ter wereld’.

De rest van het etappeschema is nog niet bekend gemaakt, maar de geruchten gaan dat de Giro d’Italia in 2018 eindigt in Vaticaanstad.

Bartali

Tijdens de presentatie werd ook aandacht besteed aan Gino Bartali, die twee keer de Giro won. In Holocaustherdenkingsmuseum Yad Vashem in Jeruzalem wordt Bartali geëerd voor zijn inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarin redde hij de levens van veel Italiaanse Joden, door tijdens trainingsritten foto’s en valse persoonsbewijzen te smokkelen.

Bekijk hier de etappes in Israël:

Foto boven: Tom Dumoulin in actie tijdens de Giro van dit jaar.
© Filip Bossuyt/CC 2.0 Flickr.com