Verenigde Staten: Jeruzalem is de hoofdstad van Israël

Jeruzalem
Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

De Verenigde Staten erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat gaat de Amerikaanse president Donald Trump later vandaag bekend maken.

De erkenning hangt al een tijdje in de lucht, maar medewerkers van het Witte Huis hebben de Amerikaanse pers nu officieel ingelicht over de aankondiging.

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rondom Jeruzalem. Stemde de Tweede Kamer onlangs nog een motie weg waarin de Nederlandse regering werd opgeroepen om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, vorige week maakten de Verenigde Naties het helemaal bont door te stellen dat Israël niks te zoeken heeft in de stad.

Maar liefst 151 landen stemden in met een VN-resolutie waarin staat dat alle activiteiten van Israël in Jeruzalem illegaal zijn. Daarnaast moet volgens de VN het besluit van Israël om Jeruzalem uit te roepen ‘onmiddellijk worden teruggedraaid’.

De Verenigde Staten -één van de zes landen die tegen de VN-resolutie stemden- erkennen nu dus Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Lees ook: ‘5 uitspraken van Trump over Israël’

Volgens bronnen neemt Trump dit besluit vanwege de historische realiteit van Jeruzalem als centrum van het Joodse geloof en met de realiteit van nu, als stad waar de Israëlische regering zit.

Daarnaast wordt verwacht dat Trump zal aankondigen dat de Amerikaanse ambassade in Israël wordt verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Voordat het zover is kan het nog wel een aantal jaren duren.

Trump lost met dat besluit een verkiezingsbelofte in èn geeft gehoor aan een besluit van het Amerikaanse Congres, dat al in 1995 een wet aannam die het Witte Huis oproept om de ambassade in Jeruzalem te plaatsen.

Isreality.