fbpx

VIDEO: snelcursus Hebreeuws tellen

Leeftijden
Deel deze post:
Lees ook:

Televisiemakers Tom Roes en Maya Cohen bezoeken Israël regelmatig, omdat de familie van Maya er woont. Samen filmden ze Israëliërs in de leeftijd van nul tot honderd jaar, een te leuk initiatief en ook direct een mooie manier om in het Ivriet te leren tellen.

“Eigenlijk is Israël een beetje een raar land, waar wereldwijd de focus van de media op gericht is, dag in dag uit”, legt Tom uit. “Vrijwel iedereen, waar ook ter wereld, heeft wel een mening over dit landje in het Midden Oosten. Mensen zijn of heel erg anti- of juist heel erg pro-Israël.

Omdat het land zo vaak negatief in het nieuws komt, wilden we, op een luchtige manier, laten zien wie die mensen zijn waar het zo vaak over gaat: gewone mensen, die niet in een hokje te plaatsen zijn. Het vinden van de eerste tientallen ging redelijk makkelijk. We gingen de straat op en spraken mensen aan. Daarna werd het steeds moeilijker.

Voor de ‘echte’ oudjes zijn we uiteindelijk terechtgekomen in Beth Juliana, een Nederlands bejaardentehuis in Herzliya en in een bejaardentehuis in Tel Aviv. Naar een achtennegentig jarige hebben we een hele ochtend gezocht, maar uiteindelijk ook gevonden.

Het was leuk geweest als we iets meer orthodoxe Joden hadden gevonden, en ook wat meer Arabieren, dan was de video echt een perfecte afspiegeling van Israël geweest, misschien lukt ons dat een volgende keer.

We zijn nu aan het sparen voor ons volgende project. We willen hetzelfde gaan doen in de Palestijnse gebieden. Om ook daar de gezichten te laten zien. Vergeet je er niet bij te schrijven dat we a-politiek zijn.”

Bekijk de video:

De Israëlische journaliste Joanne Nihom schreef dit artikel voor christenenvoorisrael.nl.