fbpx

Vierduizendste kinderhartje gered in Israël

Deel deze post:
Lees ook:

De 4-jarige Sanusey vormde een mijlpaal voor Save a Child’s Heart (SACH). Hij was het vierduizendste kind die deze organisatie in contact heeft gebracht met Israëlische artsen voor een succesvolle levensreddende hartoperatie. Veel van deze kinderen zijn afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten.

Gambia

Sanusey woont met zijn familie in een kleine stad ten zuiden van de hoofdstad van Gambia, het kleinste land op het Afrikaanse continent. Toen Sanusey drie maanden oud was werd een ernstige hartafwijking bij hem geconstateerd. Na drie jaar regelmatige bezoeken aan het plaatselijke ziekenhuis, gingen de artsen naar expertise uit het buitenland zoeken om het leven van Sanusey te redden. Zij vonden die hulp in Israël.

Red het hart van een kind

Sanusey kwam vorige maand samen met drie andere kinderen uit het islamitische Gambia aan in Israël om een levensreddende hartoperatie te ondergaan, met dank aan de Israëlische stichting Save a Child’s Heart. De Brits-Joodse Federatie die in samenwerking met de Israëlische ambassadeur in Senegal, Paul Hirshon, verantwoordelijk is voor de betrekkingen met Gambia, bracht de kinderen en hun families in contact met deze prachtige organisatie.

Aangrijpend

Door de complexe aard van Sanusey’s aandoening was zijn behandeling soms aangrijpend, zowel voor de artsen als de familie van de kleine jongen.

Na aankomst op de luchthaven Ben Gurion met zijn grote zus, Panda, werd Sanusey meegenomen naar het Wolfson Medisch Centrum in Holon, een voorstad van Tel Aviv, voor voorbereidende testen. Kort daarna verslechterde zijn toestand ernstig. Binnen enkele minuten stabiliseerde het medisch personeel de kleine Sanusey en begonnen een spoedoperatie, waarbij dr. Lior Sasson en zijn staf urenlang werkten om het leven van de jongen te redden.

Gebeden

Panda bleef bij haar broer zitten, huilend en biddend. Die gebeden werden beantwoord, en slechts drie dagen na de operatie zat Sanusey rechtop in bed en glimlachte. Momenteel herstelt hij, samen met andere kinderen uit de hele wereld op het Save a Child’s Heart Centrum in Holon.

Nog drie andere kinderen uit Gambia zijn onlangs in Israël aangekomen voor een hartoperatie. Ambassadeur Hirshon heeft geregeld dat een aantal artsen uit het Afrikaanse land Israël zullen bezoeken en de kennis krijgen om in hun eigen land meer geavanceerde zorg te kunnen bieden.

Foto: Stella Shalhevet/Save a Child’s Heart | Bron: israeltoday.nl