fbpx

Vijf tips voor anti-Israëlische ‘inspectieteams’

Deel deze post:
Lees ook:

Vorige week zaterdag was het de ‘landelijke inspectiedag’ van docP, een clubje zelfbenoemde wereldverbeteraars dat Nederlandse supermarkten afstruint op zoek naar Israëlische producten. Met de zwarte lijstjes die ze samenstellen willen ze consumenten waarschuwen om deze producten vooral niet te kopen. Want terwijl je op een onschuldig ogend stukje vegetarische vleesvervanger van Tivall zit te kauwen ben je volgens docP medeplichtig aan de zionistische onderdrukking van Palestijnen. Het is maar dat je het weet.      

Nou kan het zijn dat deze inspectiedag je per ongeluk even ontgaan is, maar dat geeft verder niks. Het is natuurlijk heel fijn dat deze inspecteurs hun kostbare tijd vrijmaken om zo de wereldvrede weer een grote stap dichterbij te brengen. *kuch* Maar, vinden wij, als ze dan toch aan het inspecteren geslagen zijn, dan moet je ook doorpakken. Daarom vijf gratis tips voor dingen die ook wel een grondige inspectie kunnen gebruiken:

1. Het nieuwe optrekje van de Palestijnse leider Abbas

Vorig jaar maakte het Palestijnse staatsorgaan PECDAR bekend dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas een nieuw onderkomen laat bouwen. Kosten? Ongeveer 13 miljoen dollar. Maar goed, dan heb je ook wat: een paleisje van 4.700 vierkante meter op een perceel van zo’n 27.000 vierkante meter. Daarnaast komen er op het complex twee landingsplaatsen voor helikopters. Nu ze al een tijdje bezig zijn met de bouw zouden we graag weten of alles wel goed gaat. Misschien dat een inspectieteam voor wat duidelijkheid kan zorgen.

2. De betalingen aan Palestijnse terroristen

Deze maand werd bekend dat de Palestijnse Autoriteit Europees hulpgeld gebruikt om terreur tegen Joden te financieren. Komt een Palestijnse terrorist in een Israëlische gevangenis terecht, dan zorgt de Palestijnse overheid ervoor dat hij en zijn familie financieel gezien niks tekort komen. De Palestijnse leider Abbas deed hier niet geheimzinnig over en bevestigde het bericht. Aan het docP-inspectieteam de schone taak om te checken of de betalingen wel eerlijk verdeeld zijn (inclusief vakantiegeld) en op tijd binnenkomen.

3. De oorlogsmisdaden van Hamas

Amnesty International schreef in een rapport over de schokkende oorlogsmisdaden van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. Het rapport gaat onder meer over het lot van tientallen Palestijnen die door Hamas zonder reden werden gemarteld of vermoord. Een verder onderzoek is wat ons betreft op z’n plaats.

4. Het wanbeleid van Hamas

Ook zónder oorlog is het bepaald geen pretje met Hamas. Dat blijkt althans uit de vele zelfmoordpogingen van bewoners van de Gazastrook, die volgens psychologe Bahia al-Gara het gevolg zijn van de manier waarop Hamas het gebied bestuurt. De NOS maakte hier onlangs een reportage over. Tot nu toe heeft docP nog niet gereageerd, maar we snappen ook wel dat je niet alles tegelijk doen kunt doen. First things first.

5. Waarschuw ook voor andere producten

Met haar inspectiedag wil docP consumenten waarschuwen om geen producten uit Israël te kopen. Okay, dat kan inderdaad een doelstelling zijn. Maar waarom alleen Israëlische producten? Vorig jaar wezen we al op vijf andere producten waarvoor consumenten gewaarschuwd moeten worden. Wanneer organiseert docP daar de eerste inspectiedag voor?

Trouwens, de inspectiedag is sowieso een beetje hypocriet. Want Israëlische vleesvervangers of hummus in Nederlandse supermarkten boycotten kan iedereen. Maar wat te denken van alle technologie die uit Israël afkomstig is? Wie Israël ècht wil boycotten zal ook z’n smartphone en laptop aan de kant moeten schuiven. Succes!