fbpx

Vijf waarschuwingen voor Europese consumenten

wAARSCHUWING
Deel deze post:
Lees ook:

Vorige week sprak het Europese Hof zich uit over de etikettering van producten die gemaakt worden in Judea en Samaria. De uitspraak houdt in dat het niet meer toegestaan is om op het etiket ‘Made in Israel’ te zetten.

Er mag niet meer opstaan dat het product uit Israël komt, want dit is volgens het Europese Hof ‘misleidend’. De nieuwe maatregel moet Europese consumenten beter voorlichten en waarschuwen voor de herkomst van de producten die ze kopen.

“Hypocriet”, vinden veel mensen, want er gebeurt veel meer in de wereld waarvoor het Europese Hof helemaal niemand waarschuwt. Je kunt je dus afvragen of het echt gaat om het ‘eerlijk voorlichten van de consument’, of dat het eerder gaat om een anti-Israëlische maatregel. Wij hebben nog wel een paar suggesties:

1. Pas op tijdens het tanken

Saoedi-Arabië is één van de grootste olie-exporterende landen ter wereld. Elke keer dat je tankt, loop je grote kans een regering te steunen die er niet voor terugdeinst om zijn inwoners (inclusief kinderen) zonder pardon te onthoofden of kruisigen.

2. Douchen wordt illegaal

Rusland heeft de grootste gasvoorraad ter wereld. Net als veel andere Europese landen importeert ook Nederland Russisch gas. Met het nemen van een douche kan het dus zomaar zijn dat je de illegale Russische bezetting van De Krim steunt.

3. Nooit meer naar de speeltuin

Er zijn wereldwijd veel gebieden die door meerdere partijen geclaimd worden, zoals in Israël ook het geval is. Over al die gebieden hoor je bijna nooit iets. Of wou je zeggen dat jij wel regelmatig nieuws hoort over de bezette Sahara?

4. Broodjes kebab kunnen ook niet meer

Sinds 1974 houdt Turkije het noorden van Cyprus militair bezet. Nog zo’n bezetting waar bijna niemand in geïnteresseerd is.

5. Het rijst de pan uit

Al meer dan 50 jaar wordt Tibet bezet door China. Deze bezetting is bij veel mensen wel bekend, maar er zijn maar weinigen die zich er druk om maken.