fbpx

Vlogger Hananya Naftali: ‘Er valt niets te annexeren’

Hananya
Deel deze post:
Lees ook:

Israël heeft plannen om in Judea en Samaria de Israëlische wetgeving in te voeren. Vanuit de hele wereld komt er vooral veel kritiek. Velen noemen het annexatie, of zelfs het afpakken van land van de Palestijnen. Hananya Naftali maakte er een vlog over, waar hij dingen noemt die je in het nieuws niet zo snel zult horen.

Bekijk de video hier!

Judea en Samaria: het Bijbelse Hartland

Veel verhalen in de Bijbel spelen zich af in het gebied van Judea en Samaria. Daar kwam het volk Israël het Beloofde Land binnen en bracht de Heere Jezus veel tijd door. Als je de Bijbel erop naleest, zie je dat in dit gebied al heel vroeg Joden woonden.

‘Waar zijn sporen van Palestijnse bevolking te vinden?’, vraagt Hananya. Daarmee wil hij laten zien dat hij het gek vindt dat zoveel mensen geloven dat het gebied bij de Palestijnen hoort, terwijl er zoveel geschiedenis van Israël ligt. Daarbij komt dat het grootste deel van de inwoners in dat gebied Joods is.

Geen kans op vrede?

Veel mensen voorspellen dat deze zogenaamde annexatie zal leiden tot geweld en opstand. Dit is een bedreiging voor de vredesplannen tussen Israël en de Palestijnen.

‘Hoe zit het dan met Palestijnse leiders die aansporen tot geweld en haat tegen de Joden?’

Dat is voor Hananya een onbegrijpelijke gedachte. ‘Hoe zit het dan met Palestijnse leiders die aansporen tot geweld en haat tegen de Joden? Die terroristen betalen en terroristische aanslagen aanmoeedigen? Is dat dan geen bedreiging voor de vrede?’ Volgens Hananya zijn mensen blind of gewoon heel dom als ze dit niet inzien.

Politiek correct, of het juiste doen?

Hananya zegt in zijn vlog dat leiders zich drukker maken om politiek correct te zijn dan om het juiste te doen. In plaats van zelf te leiden laten ze zich leiden door anti-Israëlgeluiden.

De Amerikaanse schrijver Mark Twain bezocht Israël in 1869 en schreef later dat hij tijdens de hele reis geen mens tegenkwam.

‘Ik ben van mening dat er niets te annexeren valt’, vindt Hananya. Volgens de Bijbel kwam het volk Israël hier drieduizend jaar geleden wonen en toen was er nog geen spoor van de Palestijnen. Maar ook in 1869, toen de Joden uit Israël verbannen waren. De Amerikaanse schrijver Mark Twain bezocht Israël en schreef later dat hij tijdens de hele reis geen mens tegenkwam. Er was niets of niemand te zien.

Waarom in 1948 dan wel?

In 1948 werd de staat Israël uitgeroepen. Veel Joden vanuit de hele wereld keerden terug naar het land en begon het op te bouwen. Stond er toen pas een groep mensen op en begonnen het land te claimen? Waarom bouwden ze het zelf niet eerder op? Waar waren ze toen?

‘Ze zijn niet geïnteresseerd in vrede, maar in hun eigen belangen, welvaart en geld.’

Door de jaren heen hebben Palestijnse leiders elk vredesplan afgewezen en genegeerd. Volgens Hananya hebben ze nu geen recht van spreken meer als het gaat over hoe het vredesplan eruit gaat zien. ‘Ze zijn niet geïnteresseerd in vrede, maar in hun eigen belangen, welvaart en geld.’

Wat denk jij?

De plannen van Israël om de Israëlische wetgeving in Judea en Samaria in te voeren zorgt voor veel reacties. Veel landen, waaronder Nederland, denken na over de gevolgen van deze plannen. Ze denken na over welke maatregelen ze gaan nemen als dit doorgaat. Velen zijn van mening dat Israël geen recht heeft om dit te doen en dat ze hiermee land afpakken van de Palestijnen.

Ik denk dat wanneer je naar de Bijbel én de geschiedenis kijkt, Judea en Samaria onderdeel uitmaken van het Joodse volk. Ik hoop en bid dat dit niet de start gaat zijn van nieuwe dreigingen, oorlog en geweld. Bid je mee?

Wat denk jij hierover? Laat het ons weten!

Lees hier meer over Israël en ‘de bezette gebieden’.