fbpx

VN: ‘Jeruzalem hoort niet bij Israël’

Deel deze post:
Lees ook:

Zoals klompen horen bij Nederland, stokbrood bij Frankrijk en kangoeroes bij Australië, zo hoort Jeruzalem bij Israël.

Een grote meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties besloot afgelopen week anders door in te stemmen met een nieuwe bizarre anti-Israël-resolutie.

Dit keer zorgden maar liefst 151 landen er voor dat volgens de VN ‘elk handelen van Israël in Jeruzalem illegaal is’.

Daarnaast vinden de 151 lidstaten, waaronder Nederland -maar ook Noord-Korea, Syrië en Saoedi-Arabië-, dat ‘alle wetgevende en bestuurlijke maatregelen en handelingen van Israël, de bezettende macht, die het karakter en de status van de Heilige Stad Jeruzalem hebben veranderd of dat willen veranderen, in het bijzonder de zogenoemde Basiswet voor Jeruzalem en de uitroeping van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, ongeldig waren en direct moeten worden herroepen’.

Er waren tijdens de stemming maar zes landen die zich tegen deze zoveelste anti-Israël-resolutie uitspraken. Naast Israël zelf waren dat Canada, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, en de Verenigde Staten.

Verder weigerden Australië, Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek, Honduras, Panama, Papoea Nieuw-Guinea, Paraguay, Zuid-Soedan en Togo zich uit te spreken over de kwestie.

Saillant detail was dat de resolutie werd aangenomen op dezelfde dag waarop de Verenigde Naties 70 jaar eerder resolutie 181 aannamen, waarin werd besloten dat er een Joodse staat moest komen.

De VN-resolutie volgt op een besluit van haar eigen werelderfgoed-orgaan UNESCO. Die herschreef eerder dit jaar de geschiedenis door te stellen dat Israël geen enkele aanspraak maakt op de heilige plaatsen in Jeruzalem.

Foto boven: Uitzicht over de Oude Stad van Jeruzalem. © Flash90