fbpx

VS stapt op: ”De VN Mensenrechtenraad is hypocriet”

Nikki Haley
Deel deze post:
Lees ook:

Deze week maakte Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, bekend dat de Verenigde Staten uit de VN Mensenrechtenraad stapt.

Nikki Haley geeft aan dat de VS met deze stap niet onder zijn plichten voor het beschermen van mensenrechten uit wil komen, maar dat zij ”geen onderdeel willen zijn van een hypocriete en egoïstische organisatie die de spot drijft met mensenrechten”.

De Mensenrechtenraad geeft, volgens de VS, Israël een bevooroordeelde behandeling. Geen ander land wordt zo veroordeeld door de raad als Israël. Daarnaast faalt de raad in het wereldwijd aanpakken van ernstige schendingen van mensenrechten.

In de raad hebben verschillende landen zitting met een ernstig slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals Venezuela, Egypte, China en Saoedi-Arabië.

In 2017 werd Israël twintig keer door de VN veroordeeld. Twintig keer! Alle andere landen van de wereld samen, inclusief landen als Myanmar, Iran en Syrië, ‘maar’ zes keer.

Lees hier de 7 meest bizarre anti-Israëlbedenksels van 2017

De VS drongen al eerder aan op hervorming binnen de raad, maar gesprekken daarover liepen deze week op niets uit. Afgelopen maand beschuldigde de Mensenrechtenraad Israël nog van het gebruiken van buitenproportioneel geweld in de Gazastrook.

Benjamin Netanyahu, premier van Israël, bedankte Nikki Haley en president Trump nadat bekend gemaakt was dat de VS uit de Mensenrechtenraad stapt.

Foto: Amir Levy/FLASH90