fbpx

‘VS gaan komende week Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël’

Deel deze post:
Lees ook:

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat hebben bronnen gemeld aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De erkenning zou misschien komende maandag al naar buiten gebracht kunnen worden. Trump ondertekent dan namelijk opnieuw de verklaring die het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem weer zes maanden uitstelt.

Het Amerikaanse Congres nam al in 1995 een wet aan die stelt dat de Amerikaanse ambassade in Israël moet worden verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Sindsdien maken alle Amerikaanse presidenten gebruik van de mogelijkheid om het uitvoeren van deze wet uit te stellen.

Lees ook: Vijf uitspraken van Donald Trump over Israël

Volgens twee hoge functionarissen kan het komende maandag zomaar de laatste keer zijn dat deze waiver wordt ondertekend. Trump zou dan ook bekend willen maken dat hij Jeruzalem beschouwt als de hoofdstad van Israël.

Daarnaast zal Trump waarschijnlijk aankondigen dat de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, al vanuit Jeruzalem gaat werken. De rest van het ambassadepersoneel kan in de komende maanden dan verdere voorbereidingen treffen voor een definitieve verplaatsing naar Jeruzalem.

“We verplaatsen de Amerikaanse ambassade in Israël naar de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk: Jeruzalem.”
– Donald Trump in 2016

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ligt internationaal erg gevoelig. Wereldwijd doen maar een paar landen dat, waaronder Rusland (West-Jeruzalem), Tsjechië en Vanuatu.

Onlangs liet een meerderheid van de Tweede Kamer nog weten niks te zien in zo’n erkenning.

Een motie van de PVV die opriep tot erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël kon alleen rekenen op de steun van de ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie.

Lees ook: Tweede Kamer: ‘Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël’

Foto boven: De Amerikaanse president Donald Trump bij de Westelijke Muur. © Flash90