fbpx

Wat is de Holocaust?

Holocaust
Deel deze post:
Lees ook:

De Holocaust duidt het systematisch vermoorden aan van bijna 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook werden vele zigeuners, communisten, homo’s en gehandicapten vermoord.

Wat betekent het woord Holocaust?

Volgens de Van Dale is de definitie voor de Holocaust de ‘algehele vernietiging van de Joden door de nazi’s’. Holocaust is een Grieks woord, wat ‘brandoffer’ betekent. In het Hebreeuws wordt deze genocide ‘Shoah’ genoemd, wat ‘catastrofe’ betekent.

Wanneer gebeurde de Holocaust?

De Holocaust ontstond in fases. Het begon na de inval in Polen, op 1 september 1939. Vanaf toen werden er massa-executies uitgevoerd op de Joden om ‘volksvreemde elementen’ uit Duitse gebieden te zuiveren.

In het najaar van 1941 ontstond er een politiek met als doel om Joden te deporteren en te vermoorden.

Tot dan toe werden Joden nog met de kogel vermoord, maar vanuit de nazitop kwam het idee om een andere methode te bedenken. Met de kogel is namelijk een ‘dure’ methode en ook een te zware psychische belasting voor de schieters.

”Een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”

Het plan om de Joden uit te roeien (het ‘Jodenvraagstuk’) werd concreet tijdens de Wannsee conferentie op 20 januari 1942, vlakbij Berlijn. Vijftien hoge ambtenaren kwamen bijeen en hadden na twee uur de oplossing voor het ‘Jodenvraagstuk’ bedacht: in vernietigingskampen zouden de Joden omgebracht worden in gaskamers met het gas Zyklon B.

Hoe kon de Holocaust gebeuren?

Voordat Adolf Hitler aan de macht kwam in 1933, was er in een groot deel van de westerse wereld al veel antisemitisme. In Duitsland speelde het verlies van de Eerste Wereldoorlog hierin een grote rol.

Complottheorieën droegen bij aan de groeiende Jodenhaat, zoals de ‘Dolkstootlegende’ die stelde dat Duitsland in de Eerste Wereldoorlog werd verraden door de communisten en daardoor de oorlog verloor. Aangezien Karl Marx (de grondlegger van het communisme) een Jood was, zag Hitler het communisme als een Joods complot.

De Joden werden de zondebok en afgeschilderd als de oorzaak van alle kwaad.

Wordt de Holocaust ontkend?

Helaas zijn er nog altijd mensen die de Holocaust bagatelliseren (onbelangrijk maken) of zelfs helemaal ontkennen, ook al is er een wettelijk verbod op Holocaustontkenning in landen zoals Duitsland, Polen, Frankrijk, België, Canada en Nederland.

Zo heeft de Franse oud-politicus Jean-Marie Le Pen meerdere keren de gaskamers maar een ‘detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ genoemd. De Iraanse oud-president Ahmadinejad noemde in 2005 de Holocaust een mythe.

Is Israël ontstaan als gevolg van de Holocaust?

Holocaustmuseum Yad Vashem Jeruzalem

In Jeruzalem staat het Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem. Hier worden indrukwekkende tentoonstellingen gehouden en veel onderzoeken gedaan. Het doel is om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, de bewijzen voor de Holocaust te verzamelen en bewaren, onderzoek te doen en onderwijs te geven over de Holocaust.

Hall of Names, Yad Vashem

Holocaustmomument Denkmal für die ermordeten Juden Europas Berlijn

In Berlijn staat het bekende Holocaustmonument, op de plek waar eerder de Berlijnse Muur liep. Het monument is ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de genocide onder het naziregime. Het monument straalt soberheid uit en bestaat uit allemaal grote betonnen blokken, die doen denken aan grafstenen.

Holocaustmonument Berlijn