fbpx

Zeven Israëlische vrouwen die je móet kennen

Deel deze post:
Lees ook:

Het is vandaag 8 maart en dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: het is weer Internationale Vrouwendag! (en wie wist dat nou niet?) Over de hele wereld wordt vandaag extra aandacht gevraagd voor gelijke rechten voor vrouwen.

Speciaal voor Internationale Vrouwendag zetten we zeven legendarische vrouwen uit Israël op een rijtje:

1. Golda Meir

Nog voordat er ook maar één Europees land met een vrouw als staatshoofd was, werd Golda Meir in Israël gekozen tot minister-president. Deze pittige tante, die werd geboren in Kiev, had als bijnaam De Ijzeren Dame en heeft veel betekend voor vrouwenemancipatie in Israël. Toen er stemmen opgingen om een avondklok in te stellen voor vrouwen, om ze zo te beschermen tegen verkrachtingen, zei Meir stellig: “Het is de man die de vrouw aanvalt. Als er al een avondklok wordt ingesteld, dan is het de man die thuis moet blijven”.

Premier Golda Meir ging in 1973 samen met defensieminister Moshe Dayan op bezoek bij Israëlische troepen op de Golanhoogten. Foto: Ron Frenkel/GPO.

2. Lucy Aharish

Deze Arabisch-Israëlische journaliste deinst er bepaald niet voor terug om zich openlijk uit te spreken voor haar islamitische geloof èn haar steun aan de Joodse staat Israël. Onlangs nog bekritiseerde ze een aantal Arabische leden van het Israëlische parlement, door te zeggen dat ze het Palestijnse geweld tegen Joden zouden aanmoedigen.
yehoshua-yosef________11111
Lucy in actie bij de Israëlische nieuwszender i24news. Foto: Yehoshua Yosef.

3. Hadar Cohen

De heldhaftige Hadar Cohen werd vorige maand door Palestijnse terroristen gedood, toen ze namens de Israëlische politie de wacht hield bij de Damascuspoort in Jeruzalem. Hadar Cohen werd 19 jaar oud.
Hadar-Cohen
Hadar Cohen

4. Pnina Tamano Shata

Wie? Pnina Tamano Shata, lid van het Israëlische parlement. Ze schreef geschiedenis door als eerste Ethiopische Jood de Knesset te bereiken. Via Soedan ontvluchtte Pnina haar geboorteland Ethiopië om vervolgens in Israël aan te komen en daar een succesvolle carrière op te bouwen. Daarmee staat ze symbool voor ’the Israeli dream’.

Pnina in gesprek met haar partijleider Yair Lapid. Foto: Flash90

5. Sarah Zoabi

Werd vooral bekend vanwege haar uitspraken over Israël. Als Arabische moslima omschrijft ze zichzelf als een ’trotse zionist’: “Ik ben Arabier, moslim en zionist. Joden hebben recht op een eigen land: de staat Israël, het Heilige Land. Tegen alle Israëlische Arabieren zeg ik: Word wakker! Vergeleken bij Arabische landen leven wij hier in een paradijs.”

Sarah Zoabi.

6. Rinal Seif

In 2014 werd politieman Zidan Saif, afkomstig uit de Druzengemeenschap in Israël, gedood bij een terreuraanval op een synagoge in Jeruzalem. Zijn vrouw Rinal bleef alleen achter met hun pasgeboren kindje. Sindsdien zet Rinal zich hartstochtelijk in voor de relaties tussen Druzen en orthodoxe Joden in Israël.

Rinal tijdens een bijeenkomst voor Druzen en orthodoxe Joden. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

7. Yasmin en alle andere vrouwen van de IDF

In Israël heeft elke jongere vanaf 18 jaar actieve dienstplicht: jongens drie jaar en meisjes twee. Dit betekent dat ze een groot deel van hun eigen vrijheid opgeven in dienst van de vrijheid van hun land. Eén van hen is Yasmin Chayach, de eerste christelijk-Arabische officier binnen het Israëlische leger.
Yasmin Chayach
Yasmin Chayach.

We hebben hier zeven vrouwen genoemd, maar het hadden er natuurlijk veel meer kunnen zijn. In een regio waar vrouwen (en andere minderheden) worden onderdrukt, probeert Israël er alles aan te doen om mee te strijden voor gelijke rechten voor vrouwen.

Happy International Women’s Day!

Naar een idee van Stand With Us.