fbpx

Zeven tips voor je zomer(vakantie)

Deel deze post:
Lees ook:

Het is vakantie! Of -als dat niet voor jou geldt- in ieder geval zomer. Als je deze zomerperiode in eigen land blijft, dan hebben we hier een aantal tips voor een interessant, indrukwekkend, leuk of lekker uitstapje in Nederland.


 

Joods Historisch Museum
Het Joods Historisch Museum in Amsterdam is een museum waar je alles te weten komt over het jodendom en de Joodse cultuur en geschiedenis. Je vindt er meer dan 10.000 voorwerpen die iets met het jodendom te maken hebben en er zijn het hele jaar door verschillende exposities. Het is gevestigd in vier voormalige synagoges en staat in de buurt van de prachtige Portugese synagoge. Genoeg te zien dus!

[mks_button size=”large” title=”Meer info” style=”squared” url=”http://www.jhm.nl/” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]   


 

Zomertentoonstelling Vreugde in Verdrukking
Iedere zomer houdt Christenen voor Israël in Nijkerk een tentoonstelling over een onderwerp dat te maken heeft met Israël of het jodendom. Deze zomer gaat de tentoonstelling over Vreugde in Verdrukking – de Joodse feesten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Feesten vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het jodendom, maar hoe vier je feest als mensen je naar het leven staan? Religieuze Joden kwamen tijdens de oorlog voor uiteenlopende dilemma’s te staan. Hoe vier je Pesach, het feest van de bevrijding, als je gevangen zit? Hoe houd je de Shabbatsrust, als je gedwongen wordt te werken? Of ga je vasten tijdens Jom Kippoer als je al zoveel honger lijdt?

De tentoonstelling laat op een laagdrempelige manier zien hoe het Joodse volk de feesten vierde en nog steeds viert.

[mks_button size=”large” title=”Meer info” style=”squared” url=”http://christenenvoorisrael.nl/2015/06/24622/#.VZ-LmV_tlBc” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]   


 

Expositie Jip Wijngaarden Delft
Kunstenares Jip Wijngaarden laat zich voor haar kunstwerken inspireren door de Bijbel. Ze probeert op het doek de verbondenheid tussen het jodendom en het christendom uit te drukken en dat levert indrukwekkende resultaten op. Tot en met 22 augustus exposeert ze in de Oude Kerk in Delft en al haar kunstwerken zijn hier te zien. Ook als je misschien niet van kunst houdt, maar wel geïnteresseerd bent in de Bijbelse betekenis van Israël is deze expositie de moeite waard, want achter elk schilderij van Jip schuilt een diep-religieuze gedachte.

[mks_button size=”large” title=”Meer info” style=”squared” url=”http://www.jipwijngaarden.nl/nl/agenda-agenda” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]Bezoek een Israëlisch restaurant
Wist je dat er in Nederland meerdere Israëlische restaurants zijn? Dè manier om in eigen land iets van Israël te proeven. In Amsterdam vind je er natuurlijk een aantal, maar ook daarbuiten. Misschien ook wel bij jou in de buurt. Kijk eens op Google om uit te zoeken waar je heerlijk Israëlisch kunt dineren!


 

Bezoek een herinneringscentrum over de Tweede Wereldoorlog
Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de Holocaust ten einde kwam. Een goed moment om uitgebreid stil te staan bij wat het Joodse volk toen is aangedaan. Dat kan heel goed in één van de herinneringscentra in Nederland. Bijvoorbeeld bij de voormalige kampen in Westerbork, Amersfoort of Vught, of in het Verzetsmuseum. Daar vindt tot en met eind oktober de tentoonstelling Geen nummers maar namen plaats, over Nederlandse gevangenen in concentratiekamp Dachau.

[mks_button size=”large” title=”Meer info over Kamp Westerbork” style=”squared” url=”http://www.kampwesterbork.nl/index.html#/index” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””][mks_button size=”large” title=”Meer info over Kamp Amersfoort” style=”squared” url=”http://www.kampamersfoort.nl/p/bezoek-aan-kamp-amersfoort” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””][mks_button size=”large” title=”Meer info over Kamp Vught” style=”squared” url=”http://www.nmkampvught.nl/bezoek-herinneringscentrum/” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””][mks_button size=”large” title=”Meer info over het Verzetsmuseum” style=”squared” url=”http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/expositie-geen-nummers-maar-namen” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]

 


 

Wandeling door Joods Antwerpen
Oké, toegegeven: dit is natuurlijk niet in Nederland. Maar Antwerpen ligt op maar twee uur rijden van Utrecht en is dus vanuit Nederland goed bereikbaar. In Antwerpen is er een grote Joodse gemeenschap en als je door de Joodse wijk loopt waan je je voor eventjes in Jeruzalem. Leuk om op eigen initiatief door heen te wandelen, maar er zijn ter plekke ook diverse mogelijkheden om een begeleide tour door de wijk te maken!


 

Proef Israël in het Israëlcentrum
De hele zomer lang organiseert het Israël Producten Centrum in Nijkerk proeverijen met Israëlische producten. Bijvoorbeeld wijn, jam, thee, kruiden en muesli. Allemaal rechtstreeks uit Israël! En het leuke is dat je de producten ook meteen kunt kopen. Zo haal je een stukje Israël bij jou in huis.

[mks_button size=”large” title=”Meer info” style=”squared” url=”http://christenenvoorisrael.nl/2015/07/zomerproeverij-in-de-israelwinkel/#.VZ-VqV_tlBc” target=”_blank” bg_color=”#dd6a6a” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=””]