fbpx

Zo rijk zijn de Palestijnse leiders

Palestijnse leiders
Deel deze post:
Lees ook:

De Palestijnse overheid wordt al jarenlang gesponsord met miljarden dollars aan internationale hulpgelden. Alleen al dit jaar kon de Palestijnse Autoriteit (PA) 700 miljoen dollar aan ontwikkelingsgeld op zijn bankrekening bijschrijven.

Al dat geld is natuurlijk bedoeld om het leven van de inmiddels bijna 5 miljoen Palestijnen te verbeteren, maar helaas komt daar maar weinig van terecht.

Terreur

Zo is bekend dat de PA een groot deel van het bedrag besteedt aan het sponsoren van terrorisme tegen Israël. Dit jaar gaat bijna de helft (344 miljoen dollar) van het PA-ontwikkelingsgeld naar Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen en naar de families van omgekomen terroristen.

Daarmee neemt de PA de voor veel bijna-terroristen belangrijkste drempel om tot een terreurdaad over te gaan weg, namelijk dat hun familie zonder inkomsten zou komen te zitten.

Hoeveel de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, ontvangt is niet eens duidelijk.

Wel duidelijk is dat de Palestijnse leiders het zelf een stuk beter voor elkaar hebben dan hun onderdanen. We zetten wat geschatte vermogens op een rijtje.

Mahmoud Abbas

Mahmoud Abbas is de voorman van de Palestijnse Autoriteit, het orgaan dat door de internationale gemeenschap wordt beschouwd als de officiële vertegenwoordiging van de Palestijnen.

Abbas begint binnenkort aan zijn veertiende jaar van zijn vierjarige termijn als president van de PA. Dat zit zo: hij werd in 2005 voor vier jaar verkozen, maar bijna dertien jaar later is Abbas nog steeds aan de macht – zonder tussendoor opnieuw verkozen te zijn.

Abbas begint binnenkort aan zijn veertiende jaar van zijn vierjarige termijn als president.

Het vermogen van Abbas werd in 2012 geschat op zo’n 100 miljoen dollar. Mogelijk is dit nog veel meer, omdat Abbas zakelijke belangen heeft in Palestijnse fondsen die gevestigd zijn op de Britse Maagdeneilanden.

Daarnaast leiden de twee zoons van Mahmoud Abbas meerdere grote bedrijven, waaronder de Falcon-groep dat in de Palestijnse gebieden het monopolie bezit op de verkoop van Amerikaanse (!) sigaretten. Beide zoons, Tariq en Yasser, staan te boek als multi-miljonair.

PA-leider Abbas liet in de afgelopen jaren overigens een nieuw huis paleis bouwen. Kosten: zo’n 13 miljoen dollar. Klik hier om zijn nieuwe stulpje te bekijken.

Khaled Meshaal

Tussen 1996 en mei 2017 leidde Khaled Meshaal de ‘politieke tak’ van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. Hoewel Hamas de Gazastrook bestuurt, woont Meshaal zelf al jarenlang in het steenrijke oliestaatje Qatar. Daar leidt hij een leven in luxe.

Zijn vermogen wordt geschat op ruim 2,5 miljard dollar dat is terug te vinden op bankrekeningen in Egypte en Qatar.

Hamas investeert grote bedragen in vastgoedprojecten in onder meer Saoedi-Arabië, Qatar en Syrië.

Vermoedelijk heeft Meshaal jarenlang ontwikkelingsgeld in eigen zak gestoken. Daarnaast investeert Hamas grote bedragen in vastgoedprojecten in onder meer Saoedi-Arabië, Qatar en Syrië, waarvan het rendement ten goede komt aan de Hamas-leiders.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh nam afgelopen mei het stokje over van Meshaal als politiek leider van Hamas. Haniyeh is echter al veel langer actief in de Palestijnse politiek. Hij verdiende naar verluidt miljoenen dollars door zichzelf 20% belasting toe te eigenen op alle goederen die vanuit Egypte naar de Gazastrook werden geïmporteerd.

In 2014 werd een zoon van Haniyeh opgepakt toen hij de grens tussen Egypte en Gaza wilde oversteken met een paar miljoen dollar op zak.

In 2010 kocht Haniyeh een stuk land van 2500 vierkante meter in het strandgebied van Gaza.

In 2010 kocht Haniyeh een stuk land van 2500 vierkante meter in het strandgebied van Gaza en liet dit op naam van zijn schoonzoon zetten. Deze constructie herhaalde hij nog een paar keer bij een aantal van zijn dertien kinderen.

Yasser Arafat

Yasser Arafat (1929-2004) was decennialang de onbetwiste leider van de Palestijnse Autoriteit, hoewel hij zelf in Egypte was geboren. Naast een gewiekst politicus was Arafat ook geen onverdienstelijk zakenman. De laagste schatting van zijn totale vermogen was rond zijn dood in 2004 1,3 miljard dollar.

Vanwege allerlei belangen in Palestijnse fondsen kan zijn vermogen ook zomaar het dubbele of zelfs nog meer zijn geweest.

De Palestijnen moeten vooral worden bevrijd van hun ziekelijk corrupte ‘leiders’.

Net als andere Palestijnse leiders legde Arafat de schuld van de benarde levenssituatie van zijn onderdanen bij Israël, dat volgens hen de Palestijnen onderdrukt. Wie kennis heeft van de vermogens van hun politieke vertegenwoordigers weet echter dat de Palestijnen vooral bevrijd moeten worden van hun ziekelijk corrupte ‘leiders’.

Foto boven: Palestijnse leiders bij elkaar om een eenheidsverdrag te sluiten. | © Flash90