fbpx

|ZOMERBOEK| ‘Arafat was mijn held’

Win website
Deel deze post:
Lees ook:

‘Hoe een PLO-sluipschutter liefde voor de Joden kreeg’. Zo luidt de ondertitel van het boek Arafat was mijn held van Tass Saada. Daarmee wordt in minder dan tien woorden de hele strekking van dit boek duidelijk. De meeste boeken die je in één zin kunt samenvatten zijn oersaai. Dit boek is dat beslist niet.

Wie is Arafat ook alweer?

Even voor wie niet (meer) weet wie Arafat ook alweer was: hij leidde vanaf de jaren ’60 tot aan zijn dood in 2004 de strijd voor een Palestijnse staat. En niet geheel zonder succes. Onder Arafats leiding kwam de ‘Palestijnse kwestie’ internationaal op de politieke agenda te staan. Maar Arafat was ook omstreden. Vanwege zijn betrokkenheid bij diverse terreurorganisaties werd hij door velen als terrorist beschouwd. De combinatie van gewaardeerd politicus en terreurbaas maakte Arafat tot één van de meest controversiële personen uit de twintigste eeuw.

Heb je wel eens een Palestijn ontmoet?

In het boek Arafat was mijn held vertelt Tass Saada hoe hij zich als geboren Palestijn als vanzelfsprekend aansloot bij de gewapende strijd tegen Israël. Het boek begint met een vraag: Heb je wel eens een Palestijn ontmoet?. Voor de meeste lezers zal het antwoord waarschijnlijk ‘nee’ zijn. Alleen al daarom is dit boek het lezen waard. Tass geeft de lezer namelijk een uniek inkijkje in de Palestijnse denk- en leefwereld. Dat roept tegenstrijdige emoties op: van begrip tot onbegrip en van hier en daar een glimlachje naar zo nu en dan gefronste wenkbrauwen.

Ongewoon

Bij dat inkijkje moet wel een kanttekening geplaatst worden: het leven van Tass Saada ontwikkelt zich, zacht uitgedrukt, wat ongewoon voor een Palestijn. Het boek begint in 1968, net na de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en een aantal Arabische landen. Tass doet dan volop mee in de strijd tegen de ‘zionistische vijand’. Vijfentwintig jaar later bidt diezelfde Tass tot God: Zegen Uw volk Israël. Heer, breng hen terug in het Beloofde Land. Laat hun zien dat U hun God bent. Ergens daartussen heeft Tass Saada dus een radicale omslag meegemaakt in zijn leven. Die omslag beschrijft Tass in zijn boek.

Van bin Laden naar Jezus

Het levensverhaal van Tass Saada is er eentje van bizarre uitersten. Hij beschrijft hoe hij met zijn familie vanuit de Gazastrook emigreert naar Saoedi-Arabië. Zijn vader heeft daar een goedlopende autogarage, waar ook een zekere Mohammed bin Laden zijn collectie aan luxe auto’s laat onderhouden. Tass schrijft:

Ik herinner me dat ik op een dag bij mijn vader in de garage was toen Mohammed bin Laden langskwam met een auto die moest worden gerepareerd. Hij had een kleine jongen bij zich, één van zijn vele zonen, die een jaar of vijf jonger was dan ik. Hij leek erg verlegen. Later op die dag hoorde ik hoe die jongen heette. De hele wereld zou hem vele jaren later kennen. Hij heette Osama.

Maar Tass kon er zelf ook wat van. Hij radicaliseert in Saoedi-Arabië en later in Qatar en keert terug naar zijn geboortegrond. Gedreven door haat wil Tass zoveel mogelijk Joden vermoorden. Hij groeit uit tot een meedogenloze moordenaar. Zijn ‘kwaliteiten’ blijven niet onopgemerkt. Als ‘beloning’ krijgt Tass een erebaantje als privé-chauffeur van zijn held en inspirator: Yasser Arafat.

In het voorjaar van 1993 verandert zijn leven voorgoed nadat een christelijke vriend voor hem bidt. De kracht van gebed is misschien wel één van de belangrijkste lessen uit dit boek. Daarover zegt Tass zelf: ‘Gebed voor de islamitische wereld is een must. Ik zeg dat omdat iemand voor mij bad. We hebben een God die onze gebeden verhoort.’

Sensatie?

Daarmee ontstijgt het boek Arafat was mijn held de status van het zoveelste sensatieverhaal uit het Midden-Oosten. Het is een oproep tot gebed voor Israël, de Palestijnen en voor vrede tussen die twee. Geen politieke vrede, maar de volmaakte shalom van de Heere Jezus. Die vrede wordt niet gesloten aan de onderhandelingstafel, maar in het gebed. Net als bij Tass Saada.

Arafat was mijn held is te bestellen via de website van Gideon boeken

[wc_box color=”danger” text_align=”left”]

Het is zomer: dè tijd om er eens een goed boek bij te pakken. Daarom geven wij de komende weken elke vrijdag een gratis boek weg. Deze week is dat een exemplaar van ‘Arafat was mij held’ van Tass Saada. Wil je kans maken op dit boek? Stuur ons dan een privébericht via Facebook, of een mailtje naar redactie@isreality.nl met vermelding van je naam en adresgegevens.

[/wc_box]