fbpx

Het is bijna zover: je gaat naar Israël! Met deze vijf tips kan de reis niet meer misgaan. ;)   

1. Zeg yoffi!

Wil je vrienden maken in Israël? Zeg dan gewoon zo vaak mogelijk yoffi (spreek uit als koffie, maar dan met een j). Het klinkt leuk en het betekent zoiets als ‘goed’. Met yoffi houd je het dus lekker positief!

2. Vier de verschillen

Hoewel Israël een modern en westers land is, zijn er natuurlijk ook grote (cultuur)verschillen. De gouden regel tijdens elke vakantie is om die verschillen te respecteren, ook als je ze soms misschien niet begrijpt.

Dat geldt natuurlijk ook voor de verschillen die er onderling in de groep kunnen zijn. Het reisgezelschap bestaat uit jongeren met verschillende kerkelijke en sociale achtergronden. Gesprekken met elkaar zijn vaak verrijkend en leerzaam! Laat ruimte voor andere opvattingen dan die van jezelf. Om het gezellig te houden kun je de verschillen maar het beste respecteren.

3. Gebed voor de reiziger

In het oude Israël was het vanzelfsprekend om voor het begin van elke reis een gebed uit te spreken. De reis opdragen aan God en bidden om bescherming.

Ook jij gaat op reis, naar het land Israël: de woonplaats van het Joodse volk. In het Joodse gebedenboek, de Siddoer, staat een mooi gebed dat vandaag door gelovige Joden wordt gebeden en ook door ons kan worden nagesproken op de avond voor ons vertrek.

Tefilla – Haderech (gebed voor onderweg)

Moge het Uw wil zijn, Eeuwige, onze God en God van onze voorouders, dat U ons in vrede zult laten reizen, ons in vrede zult leiden, ons tot steun zult zijn in vrede, dat U ons het reisdoel zult laten bereiken, ons leven behoedend, in blijdschap en vrede (Shalom!)

Laat er zegen rusten op wat we ondernemen en laat ons sympathieke en liefderijk medeleven bij u vinden en bij allen die ons ontmoeten.

Moge het Uw wil zijn, dat U, die hemel en aarde beheerst, ons in vrede laat gaan, ons in vrede deze vliegreis laat maken en ons het doel van onze reis in leven, vrede en blijdschap zult doen bereiken. Spaar en red ons, samen met allen die langs de luchtroutes gaan en over de zeeën en continenten vliegen.

Wil toch hen, die de stuurknuppel hanteren sterkte geven en leiding geven aan hun geest om ons in vrede te leiden, want op u alleen vertrouwen wij van nu
aan tot in alle eeuwigheid.

Geprezen, U Eeuwige die ons gebed hoort en verhoort.
Amen, ja amen!

4. Neem je verantwoordelijkheid

In Israël wordt over je veiligheid gewaakt. Meestal onzichtbaar, soms zichtbaar. Garanties dat er niets kan gebeuren zijn uiteraard niet te geven. We gaan echter niet naar plaatsen waar het om welke reden niet verantwoord is. Begeef je niet op eigen houtje ver buiten de groep en overleg altijd met de reisleider of gids als je ergens op eigen gelegenheid naar toe wilt gaan. Ga nooit alleen op pad! Trek voor je eigen veiligheid altijd in groepjes van minimaal drie personen op.

Wie in de avonduren nog fut en zin heeft om bijvoorbeeld Jeruzalem in te gaan, doet dat op eigen verantwoordelijkheid. De reisleider kan daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen!

Advies: blijf gezellig in het hotel. Tijdens de reis krijg je onder deskundige leiding van alles te zien!

5. Zet een muziekje op!

Alvast in de Israëlische stemming komen? Check deze extraspeciale Spotify-playlist, of kijk voor meer muziekinspiratie op isreality.nl/muziek.