fbpx

7 dingen die je gezien móet hebben in Israël

Tel Aviv
Deel deze post:
Lees ook:

Ga je binnenkort naar Israël? Deze 7 dingen mag je niet missen! 

1. Yad Vashem

Het indrukwekkende Holocaustherdenkingsmuseum Yad Vashem, Jeruzalem zet je heel hard stil bij wat er tijdens de Holocaust met het Joodse volk is gebeurd, maar gaat ook in op het antisemitisme in aanloop daarnaartoe. Een bezoek aan Yad Vashem is onmisbaar voor wie het Joodse volk wil leren kennen.

2. Dooie Zee

Drijven op de Dode Zee staat bij veel mensen hoog op de bucketlist van dingen die ze altijd nog eens willen doen. En terecht, want het is een unieke ervaring. De Dode Zee is niet alleen het laagste punt op aarde; het water is er zo zout dat je er zonder moeite op blijft drijven! Een vakantie naar Israël is niet compleet zonder de ultieme toeristenfoto op het water van de Dode Zee.

3. Klaagmuur

De Klaagmuur in Jeruzalem is de heiligste plek in het jodendom. Het is het enige overgebleven gedeelte van de tempel die in Bijbelse tijden in Jeruzalem stond. Omdat deze muur aan de westkant van de tempel stond, wordt het ook wel de Westmuur (of op z’n Hebreeuws: Hakotel hama’aravi) genoemd.

Elke dag bidden Joden (maar ook christelijke toeristen van over de hele wereld) bij de muur omdat ze geloven dat de aanwezigheid van God ook na de verwoesting van de tempel nog op deze plek aanwezig zou zijn.

4. Nog meer van Galilea

Meer van Galilea kennen we natuurlijk allemaal van de verhalen uit het Nieuwe Testament. Jezus woonde een tijdje aan het meer (in Kapernaüm), net als een aantal van Zijn discipelen. Hier vond ook de wonderbare spijziging plaats en liep Jezus over het water. Tegenwoordig staat het meer ook bekend als het Meer van Tiberias, Meer van Kinneret of het Meer van Gennesaret en is het de belangrijkste drinkwatervoorziening van Israël.

5. Olijfberg

De Olijfberg ligt aan de rand van Jeruzalem en is in de Bijbel bekend als de plek waar Jezus Zich vaak terugtrok om Zijn discipelen te onderwijzen. Het is ook de plek waar Jezus in de nacht voor Zijn kruisiging bad (deze plek is nog steeds te bezoeken in de Hof van Getsemane), waar Hij in de hemel werd opgenomen en volgens profetieën uit Zacharia ook zal terugkeren. Vanaf de Olijfberg heb je een indrukwekkend uitzicht over Jeruzalem.

6. Sky scrapers

Tel Aviv is een moderne stad met veel sky scrapers. Eén daarvan is het Azrieli Center, waar je naast een groot shoppingcentrum ook een uitzichtpunt hebt over de stad. Vanaf de 49e verdieping van een van de 187 meter hoge Azrieli-torens beleef je Tel Aviv vanaf grote hoogte!

7. Tuin

De Graftuin is een oase van rust in het rumoerige oosten van Jeruzalem. Het is de mogelijke kruisigings- en opstandingsplek van Jezus. Hoewel er ook goede redenen zijn om aan te nemen dat het graf van Jezus zich in de Oude Stad van Jeruzalem bevond, zeggen veel christenen dat ze in de vredige Graftuin meer de aanwezigheid van God ervaren dan in de hectische Grafkerk, waar de Grieks-orthodoxe priesters zoveel mogelijk mensen in zo min mogelijk tijd langs het lege graf ‘jagen’. In de Graftuin vind je naast de Schedelplaats ook een lege grafkamer, waar Jezus dus mogelijk gelegen heeft.