fbpx

Israel, here we come!

isreality website (2)
Deel deze post:
Lees ook:

Het is eindelijk bijna zo ver: komende maandag vliegen we met een groep jongeren naar Israël. Wat ontzettend tof om na zo lange tijd weer naar Israël te kunnen en deze reis samen met mijn man Oscar te mogen leiden. Ik ben benieuwd of de reis net zo indrukwekkend gaat zijn als de eerste reis…

In december 2019, vlak voordat de grenzen dichtgingen, was ik voor de allereerste keer in Israël. Er gebeurden zo veel indrukwekkende dingen op die reis, dat is niet in één artikel te vangen. Ik bezocht de Westelijke Muur (Klaagmuur), de Dode Zee, Holocaustmuseum Yad Vashem en bezocht allerlei organisaties die we vanuit Christenen voor Israël ondersteunen.

Veel van deze plekken gaan we nog eens zien. Tijd om even terug te gaan naar 2019…

De Westelijke Muur

Dat persoontje in die rode jas, dat was ik bij de Westelijke Muur. Later die week maakten we Bar Mitswa’s mee op deze plaats. Wat een vreugde straalde daar vanaf! Mensen dansten, er was muziek, jongens lazen uit de Thora en het was een groot feest.

Hineni

Tijdens onze reis volgende week gaan we niet alleen de toerist uithangen. We gaan namelijk ook een aantal dagen vrijwilligerswerk doen. De handen uit de mouwen steken, dus! Hoe mooi is het dat we iets mogen gaan betekenen voor de armste mensen uit Jeruzalem? Een van de plaatsen waar we gaan helpen is bij Hineni, een humanitair restaurant in het hartje van Jeruzalem.

Ik was hier in 2019 ook. Vrijwilligers waren druk in de weer met het klaarmaken en uitdelen van maaltijden. De rij was ontzettend lang. Het was gaaf om te zien hoe deze mensen niet alleen een maaltijd kregen, maar er ook de ruimte was voor ontmoeting. Mensen spraken met elkaar, er hing een gezellige sfeer en mensen gingen met een goed gevulde maag weer weg. Prachtig!

Ontmoeting met Betty

Een van mijn mooiste ontmoetingen van die reis was die met de oude Betty. Ze was al 100 jaar en had veel in haar leven meegemaakt. Ze overleefde namelijk de Holocaust. Als 20-jarige Jodin ging ze met haar man in het verzet in Nederland. Op haar 21e werd ze opgepakt, haar man werd gefusilleerd. Elk jaar in november ging ze naar Nederland om dit te herdenken. Inmiddels is Betty te oud om die reis nog te maken.

Deze vrouw is zo inspirerend, met haar humor en vlotte babbel. Dat ze, ondanks alle ellende die ze meegemaakt heeft, nog zo positief in het leven staat. Een eer haar te ontmoet te hebben in Israël.

Holocaustmuseum Yad Vashem

Het meest indrukwekkende van de reis. Hier heb ik het niet droog kunnen houden. Als je ooit op reis naar Israël gaat, dan kan een bezoek aan Yad Vashem niet ontbreken. Je wordt meegezogen in alle gebeurtenissen die tijdens de Holocaust hebben plaatsgevonden. Het gaat van kwaad tot erger.

Later die dag stond ik bij de Westelijke Muur, waar gedanst, gezongen en gebeden werd. Dat contrast was groot, maar ook hoopvol: het Joodse volk leeft!

Lees: Yad Vashem, ik heb gehuild

Mahane Ben Yehuda Market

Wie weleens op een markt in Nederland is geweest, weet een beetje hoe dat eraan toe gaat. Nou, in Israël is dat nog drukker dan hier. Een kakofonie van pratende mensen, schreeuwende marktkoopmannen en muziek komen je tegemoet. De heerlijke geuren van kruiden, versgebakken brood en allerlei zoetigheid… Nu al zin daar weer naartoe te gaan. :)

De kramen zien er prachtig uit, zoals deze groente- en fruitkramen:

Tijd om terug te gaan!

Pff, en daar heb ik een partij zin in! Zin om met de groep jongeren Israël te ontdekken. We gaan langs de Bijbelse plaatsen in Jeruzalem, zoals de Olijfberg, de Graftuin, en Getsémané. We gaan aan de wandel bij oase Ein Gedi, bezoeken Masada en gaan dobberen op de Dode Zee.

Hopelijk gaan we allerlei interessante mensen ontmoeten, steken we de handen uit de mouwen voor anderen en worden we stil van Gods oneindige trouw aan Zijn volk.

Israel, here we come!

Ben jij tussen de 18 en 28 jaar oud en lijkt het je leuk volgende zomer met ons mee te gaan? Vul dan hier je e-mailadres in je krijgt als eerste een mailtje als de reizen gepland zijn!

Oké, vooruit, hier nog wat fotootjes: