fbpx

Myrna in de Israëlische woestijn: ‘Warm, maar bijzonder!’

IMG_20220813_103831
Deel deze post:
Lees ook:

Na een aantal dagen doorgebracht te hebben in Jeruzalem, werd het tijd voor een ander landschap. ‘Wanneer er minder dan 200 milliliter per jaar valt in een gebied, mag het een woestijn genoemd worden. Vandaag gaan jullie de woestijn met eigen ogen zien!’ aldus onze altijd vrolijke, vlotte gids Ariane.

We zaten al vroeg in de bus en reden Jeruzalem uit. Na een tijdje kwamen we bij een punt waar het zeeniveau werd aangegeven. Wist je dat de Dode Zee 400 meter onder het zeeniveau ligt? We moesten vanaf dit punt dus nog vierhonderd meter naar beneden rijden. Na een korte kennismaking met een kameel reden we verder.

Om bij Masada te komen, reden we langs de Dode Zee. Vlak ernaast waren enorme palmplantages, die gewoon zoet water uit de grond haalden! Bijzonder hoe er naast zo’n zoute, levenloze zee toch zoveel leven en vruchtbaarheid is.

Met de lift gingen we naar boven, naar de burcht Masada. Het bekende slangenpad was gesloten vanwege de hitte. We bekeken de vele opslagplaatsen voor voedsel, een waterreservoir en diverse kamers, evenals de restanten van een luxueus badhuis. We hadden het niet erg gevonden als die nog steeds geopend waren; in die hitte konden we wel een koude douche gebruiken! Op de burcht hadden we een geweldig uitzicht, waar ook duidelijk de voormalige Romeinse legerkampen om Masada heen te zien waren.

Bekijk in deze Instagram-reels meer:

Masada, wat is er gebeurd?

De burcht Masada is door koning Herodes gebouwd in het jaar 40 na Christus. Hij wilde er zijn winterpaleis van maken en trok daarvoor van alles uit de kast. Zo bouwde hij een luxueus badhuis (midden in de woestijn!), enorme voorraadkamers en legde hij mooie mozaïekvloeren aan. Na de verwoesting van Jeruzalem en de tempel in 70 n. Chr., trokken een groep Zeloten naar Masada. Zeloten zijn de groep Joden die een opstand tegen de Romeinen waren begonnen. Ze trokken zich terug binnen de muren van de burcht en waren daar veilig, totdat de Romeinen hen belegerden. Een groot leger installeerde zich rondom Masada, maar de Zeloten waren niet van plan om op te geven. Dankzij de grote opslagruimtes voor voedsel en een ingenieus watertoevoersysteem, konden ze het lang uithouden. De Romeinen waren er op een gegeven moment klaar mee en bouwden een helling, waarop ze een stormram naar boven reden. Ze beukten tegen de muur, die het begaf. De volgende dag zouden ze hun klus klaren, maar in die nacht hebben de Zeloten zelfmoord gepleegd. Toen de Romeinen de volgende ochtend de burcht wilden innemen, was het doodstil binnen de muren. Een overwinning… of niet?

De geschiedenis van Masada is beschreven door de Joods-Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus.

Dode Zee en oase Ein Gedi

Op naar de Dode Zee! Na een heerlijke lunch werd het tijd om te gaan dobberen op het zoute water. Het verraste ons dat het water zo warm was! De zoutkristallen kriebelden op de bodem, voordat je tenen als vanzelf naar boven wezen. Na een poosje drijven, kwamen we uit het water en moesten we ons gelijk afspoelen met zoet water onder de daarvoor bestemde douches. Wanneer je je niet afspoelt, bestaat het gevaar dat je uitdroogt.

Dobberen op de Dode Zee

We stapten algauw weer in de bus, op weg naar het volgende waterparadijs: de watervallen van Ein Gedi. Om bij de watervallen te komen, moesten we eerst nog een flink eind naar boven klimmen. Voor de dertigste keer die dag klonk het motto van onze gids: ‘Pet, water en zonnebrand!’ Enorme rotsblokken, grotten en rotsspleten doemden op aan de zijkanten van het pad. Je kon je goed voorstellen dat David zich hier heeft verborgen voor koning Saul! We bereikten de watervallen en voelden het water met grote kracht over ons heen stromen. Dat was de klim wel waard! We konden heerlijk afkoelen, voordat we ons weer waagden aan de tocht naar beneden.

Watervallen bij Ein Gedi

Een warme, maar ook bijzondere dag. Het bizarre verhaal van Masada… was het moed, lafheid, zelfopoffering? Zeker is dat Israël zal blijven strijden voor zijn bestaansrecht, wat er ook gebeurt! We zagen ook het verhaal van David tot leven komen. Na zijn zwerftochten en vervolging door Saul, is hij uiteindelijk koning geworden in Jeruzalem, de stad van David. De God van David leeft ook vandaag nog en laat Zijn volk niet los. Hij is de grote Koning van Israël!

De David-waterval bij Ein Gedi

Ga mee naar Israël!

Enthousiast geworden van Myrna’s verhaal? Ga dan volgende zomer met ons mee naar Israël! Laat je e-mailadres achter via isreality.nl/reizen en je krijgt van ons als eerst een mailtje als de nieuwe reizen gepland zijn.