fbpx

Wie is Jezus?

Wie is Jezus - Laatste avondmaal
Deel deze post:
Lees ook:

Wie is Jezus? Die vraag fascineert christenen wereldwijd al eeuwenlang. Over heel de wereld proberen mensen zich een voorstelling te maken van hoe Jezus er uit heeft gezien. En waar je ook komt, overal is het beeld van Jezus beïnvloed door culturele elementen.

Zo zag ik op een kerststallententoonstelling hoe de geboorte van Jezus over de hele wereld wordt afgebeeld. Ik zag Jezus onder andere als Eskimo, Afrikaan en Chinees in de kribbe liggen. Inclusief sneeuw, giraffen of spleetogen.

Blank met blauwe ogen

Wie had er bijvoorbeeld geen mening over de cover van de Jezus glossy die in Nederlandse supermarkten en boekhandels lag?

In Nederland en veel andere westerse landen wordt Jezus nogal eens afgebeeld als een blanke man met blauwe ogen. En zo heeft elke cultuur bij het accepteren van het Evangelie zich een eigen beeld gevormd van wie Jezus is.

Laatste Avondmaal

Dit is ook het geval bij Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Dit schilderij heeft de christelijke beeldvorming van Jezus laatste Pesachmaal meer dan wat ook beïnvloed. Maar er klopt cultureel gezien niet veel van.

De Joodse Pesachmaaltijd vond altijd plaats na zonsondergang, maar op Da Vinci’s meesterwerk lijkt het eerder of ze aan het lunchen zijn. De gezichten van Jezus en Zijn discipelen zijn allemaal bleek en Europees, terwijl zij Midden-Oosterse Joden waren.

Pesach?

De belangrijke elementen van een Pesachviering ontbreken bij Da Vinci. Sterker nog, er ligt een gerezen stuk brood op tafel terwijl dit juist verboden in de week van Pesach.

Wie het schilderij goed bekijkt zie ook een schaal met palingen op tafel staan. Jezus en Zijn discipelen zouden deze volgens de Thora onreine dieren nooit gegeten hebben!

Dit is maar één voorbeeld. Da Vinci en veel christenen met hem weten vast niet beter, al zouden we wel beter kunnen weten als we onze Bijbel beter lezen.

Natuurlijk zijn christenen geneigd om zich een Jezus voor te stellen die aansluit op hun gedachtenwereld. Dat is op zich geen probleem, want zo kan het Evangelie voor elke cultuur begrijpelijk worden.

Wie is Jezus?

Maar hoe zou het zijn om al onze eigen interpretaties los te laten en Jezus op te zoeken zoals Hij daadwerkelijk is? Misschien best spannend. Maar wie daar de moeite voor neemt zal de Heere Jezus beter begrijpen en de waarheid dichter benaderen.

Lees ook:

Foto: Wikimedia Commons