fbpx

Tweeminutenpreek: drie uitspraken van dr. Henk Vreekamp

Deel deze post:
Lees ook:

In de tweeminutenpreek geven we je elke maandag om 12:50 uur in (minder dan) twee minuten leestijd een inspirerende, verdiepende of bemoedigende boodschap vanuit de Bijbel mee. Deze week: drie uitspraken van dr. Henk Vreekamp.

Vorige week overleed dr. Henk Vreekamp als gevolg van een tragisch ongeluk in zijn woonplaats Epe. Jarenlang was hij betrokken bij de ontmoeting tussen joden en christenen. De dingen die hij daaruit leerde gaf hij maar wat graag door aan anderen. Daarom zetten we vandaag drie uitspraken van Henk Vreekamp, die in 2013 tijdens het Isreality Jongerenweekend sprak, op een rijtje:

“Het is absurd om te spreken van het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Dat staat ook nergens in de Bijbel – het is gebaseerd op een verkeerde interpretatie van Paulus’ woorden. Veel beter is het om te spreken van Mozes en de profeten, Evangelie en de apostelen.”


 

“Er is -ook in de kerk- maar één canon: Tenach, de Hebreeuwse Bijbel. Het Nieuwe Testament is een verklaring, een uitleg van Tenach. Vandaar dat ik ook altijd roep dat een los uitgegeven Nieuwe Testament een barbaarse daad is. Je scheurt de Bijbel middendoor en doet alsof één deel -het Nieuwe Testament- op zichzelf kan staan, hetgeen absoluut niet kan. Je verstaat niets van het Evangelie en van de brieven van Paulus zonder Tenach.”


 

“Onopgeefbaar verbonden met Israël? Allereerst vanwege Jezus, Dienaar van het volk Israël. Zijn volk Israël. Deze onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël, sluit die verbondenheid met mede-christenen uit? Natuurlijk niet. Integendeel. Het filmverslag van het martelaarschap van Koptische medechristenen op het strand van Libië heb ik gezien. De golven rood gekleurd van het bloed. Aan christenen in het Midden-Oosten denken we nu. In Syrië en Irak. Maar ook in Bethlehem en Nazareth. Vanuit genoemde onopgeefbare verbondenheid is de kerk meervoudig verbonden. In wereldwijde oecumene. Met christen-Palestijnen in het bijzonder.”