Tweeminutenpreek: Een opdracht voor jou

Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

In de tweeminutenpreek geven we je elke maandag om 12:50 uur in (minder dan) twee minuten leestijd een inspirerende, verdiepende of bemoedigende boodschap vanuit de Bijbel mee. Deze week: Een opdracht voor jou.

Na de Psalmen is Jesaja het Bijbelboek met de meeste hoofdstukken: 66 in totaal! Jesaja was een profeet die veel visioenen te zien kreeg. Je leest er dan ook vooral profetieën over de toekomst van Israël en de volkeren.

Toegegeven: als je de achtergrond van Jesaja en zijn visioenen niet kent, dan kan het soms allemaal een beetje langdradig overkomen. Maar er staan ook hele mooie profetieën in die veel vertellen over Gods weg met Israël. Vooral vanaf Jesaja 40 lees je hoopvolle beloften voor de toekomst.

Dit gedeelte begint met een oproep die bedoeld lijkt voor een ander volk dan het Joodse volk: troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen. Met ‘Mijn volk’ wordt het volk Israël bedoeld. De opdracht om Israël te troosten ligt dus bij een ander volk. Opletten geblazen!

Jesaja gaat verder met een hele opsomming van mooie beloften en vooruitzichten. Deze zijn in de Herziene Statenvertaling samengevat in het kopje ‘De verlossing van het volk Israël voorzegd’. Lees Jesaja 40 eens voor jezelf om deze beloften te ontdekken en met welke mooie woorden God in dit Bijbelgedeelte wordt verhoogd.

Blijft natuurlijk de vraag staan voor wie de opdracht uit het eerste vers is. Omdat er niet staat aan welk volk de boodschap gericht is, kun je dit als een algemene oproep zien om het Joodse volk te ‘troosten’. Omdat ze zo zielig zijn? Dat niet. Maar als je gelooft dat de verlossing van Israël en de wereld dichtbij is, dan is het tijd om naast het Joodse volk te gaan staan. Bezoek Israël en laat weten dat je voor ze bidt en naast ze staat. Zo kun je Israël troosten en tegen Jeruzalem zeggen dat haar strijd vervuld is: dat haar Koning komt en Zijn voeten zullen staan in deze stad (Zacharia 14).

Isreality.