fbpx

Tweeminutenpreek: de Leeuw van Juda

Deel deze post:
Lees ook:

In de tweeminutenpreek geven we je elke maandag om 12:50 uur in (minder dan) twee minuten leestijd een inspirerende, verdiepende of bemoedigende boodschap vanuit de Bijbel mee. Deze week: de Leeuw van Juda.

In Openbaring 5:5 wordt gesproken over de Leeuw van Juda. Hiermee wordt de Heere Jezus bedoeld. Een leeuw is een koninklijk en strijdbaar dier; Koning Jezus verslond al strijdend de dood.

Juda was één van de twaalf zonen van Jakob en een voorvader van Jezus. Naar Juda is ook één van de stammen van Israël vernoemd. (die zijn immers vernoemd naar de twaalf zonen van Jakob) De stam Juda heeft een bepalende rol gespeeld in de geschiedenis van Israël. Het is de stam waar onder meer Koning David uit voortkomt en Jeruzalem was de hoofdstad van het Koninkrijk Juda.

In het stadswapen van Jeruzalem neemt de Leeuw van Juda ook een prominente plek in. Daarin schuilt een fascinerend geheimenis.

Het woord jood is afgeleid van het woord Juda. Denk ook aan judaism, de Engelse benaming voor het jodendom. In de titel Leeuw van Juda blijkt dus de onlosmakelijke verbinding tussen Jezus en Zijn roots: Juda, Israël.

Die verbinding gaat diep. De Leeuw van Juda is één van de nationale symbolen van het Joodse volk. In het stadswapen van Jeruzalem neemt de Leeuw van Juda ook een prominente plek in. En daarin schuilt een fascinerend geheimenis. Jeruzalem is immers de stad waar Jezus zal terugkeren (Handelingen 1) en van waaruit Hij de volken zal onderwijzen uit de Bijbel (Jesaja 2).

In Jeruzalem kom je overal op straat de Leeuw van Juda al tegen als symbool. Een voorbereiding op de Dag die komt!