fbpx

Tweeminutenpreek: ‘Wees niet bang’

Deel deze post:
Lees ook:

In de tweeminutenpreek geven we je elke maandag om 12:50 uur in (minder dan) twee minuten leestijd een inspirerende, verdiepende of bemoedigende boodschap vanuit de Bijbel mee. Deze week: Jesaja 43:5. 

Wees niet bevreesd, want Ik ben met u.
Vanwaar de zon opkomt, zal Ik uw nageslacht halen
en vanwaar zij ondergaat zal Ik u bijeenbrengen.

Vroeger waren mensen vooral bang voor de tandarts. Tegenwoordig zijn mensen angstig om van alles en nog wat. Zo is 32% van de Nederlanders bang om onderweg naar hun vakantiebestemming pech te krijgen, vreest 64% van ons voor een nieuwe economische crisis en zijn zeven op de tien landgenoten bang voor een aanslag van IS. Bang zijn is ‘helemaal 2016’.

In het eerste gedeelte van Jesaja 43:5 zegt God juist: wees niét bang. ‘Ik ben met je’, maakt Hij aan Zijn volk Israël duidelijk. Het tweede gedeelte van dit vers lijkt over iets heel anders te gaan: de belofte dat Hij Zijn volk bijeen zal brengen. Wat hebben deze twee dingen met elkaar te maken?

We leven in een wereld die vol is van terreurdreiging, toenemend antisemitisme, natuurrampen, financiële zorgen, oncontroleerbare problemen en nog veel meer ellende. Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar er zijn genoeg redenen om bang te zijn.

Dwars tegen al deze beangstigende ontwikkelingen in is er één groot teken van hoop: de terugkeer van het Joodse volk naar het land Israël. Het is een vervulling van Bijbelse profetieën; een heel concreet bewijs dat Gods Woord betrouwbaar is. Alsof God daarmee aan ons duidelijk wil maken: Ik heb het onder controle. Dwars tegen alles waar je tegenwoordig bang voor kunt zijn, laat Hij door Zijn volk thuis te brengen zien dat we op Hem kunnen vertrouwen.

Wees niet bang!