fbpx

Beleef de Sabbat met deze Challah!

tetiana-shyshkina-x8UjYjIRDRs-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

Challah: het typisch Joodse brood voor de Sabbat. Elke week worden er over de hele wereld miljoenen Challah’s gebakken voor de Sabbat. Een challah is een lichtzoet, gevlochten brood en heeft vaak een glanzende korst. Een super lekker brood om te delen met anderen!

Dit heb je nodig (voor één brood):

  • 14,25 gr actieve droge gist (of 2 zakjes van 7 gram) + 10 gr suiker
  • 355,5 ml water
  • 18 gr zout
  • 675 gr tarwemeel
  • 100 gr suiker
  • 1 eierdooier
  • 65 gr koolzaadolie


Voor de topping

  • ½ ei, licht geklutst
  • 18 gram sesamzaad
  • 18 gram maanzaad


Zo maak je het:

  • Meng in een kom het gist en 10 gram suiker met 118 ml warm water. Leg er een theedoek overheen en zet aan de kant.
  • Meng het zout en tarwemeel in een kom, voeg 100 gr suiker en de eierdooier toe.
  • Het gist zou nu moeten borrelen en 2x in volume zijn toegenomen,
  • Maak een kuil in het midden van de kom met tarwemeel en giet de gist-suiker mix zachtjes erin. Voeg 237,5 ml warm water toe.
  • Kneed de ingrediënten samen en voeg 26 gr koolzaadolie toe.
  • Kneed alles minstens 10 minuten lang, en voeg geleidelijk nogmaals 26 gr koolzaadolie toe.
    Het deeg moet niet te plakkerig zijn, maar ook niet te droog en één geheel vormen.
  • Leg een theedoek over de kom en zet de kom voor 15 minuten op een warme plek in je keuken.
  • Na 15 minuten, kneed het deeg nogmaals 5 minuten lang. Voeg meer olie toe als dit nodig is. Het deeg zal nu makkelijker te kneden zijn.
  • Smeer het deeg aan de buitenkant in met wat olie. Dek de kom weer af met een theedoek.
    Plaats het eventueel in een luchtdichte zak. (Zorg er bijvoorbeeld voor dat de opening van de zak zich onder de kom bevind als de zak niet luchtdicht kan afgesloten worden).
  • Laat het deeg 1 uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw het deeg naar beneden en kneed het deeg, draai het om en laat de luchtbubbels ontsnappen. Dek de kom weer af met een doek en een luchtdichte zak en laat het nogmaals een uur rijzen.
  • Smeer je handen in met olie en duw het deeg weer naar beneden.
  • Spuit een broodbakvorm in met boter en zet aan de kant. Verwarm de oven voor op 190°C.

  • Voor een ronde challah:
    • Met je handen licht ingesmeerd met olie, leg het deeg op een gladde ondergrond. Speel wat met het deeg waardoor alle luchtbubbels verdwijnen. Rol dan het deeg in een lang dik touw waarbij je net zoveel olie toevoegt als nodig om geen plakkerig deeg te krijgen.
    • Leg het uiteinde van het douw tegen de zijkant van de broodbakvorm en rol het brood naar het midden.

  • Voor pull-apart challah:
    • Met je handen licht ingesmeerd met olie, leg het deeg op een gladde ondergrond. Speel wat met het deeg waardoor alle luchtbubbels verdwijnen. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Rol elk deeg tot een ronde bal waarbij je net zoveel olie toevoegt als nodig om geen plakkerig deeg te krijgen.
    • Leg één bal in het midden van de broodbakvorm en leg de andere deegballen eromheen. Het geeft niet als ze elkaar niet raken. Tijdens het bakken zullen ze verder rijzen en elkaar alsnog gaan raken.

  • Strijk het halve geklutste ei over de challah en strooi de sesam- en maanzaadjes eroverheen.
  • Bak op 190°C voor 10 minuten en verlaag dan de oven temperatuur naar 175°C voor nog 35 tot 45 minuten totdat de bovenkant van de challah mooi goudbruin is geworden.
  • Laat de challah wat afkoelen voordat je het serveert, maar serveer het wel zolang het nog warm is. Je kunt de challah nog zo’n 4-5 dagen op het aanrecht bewaren.


Tips:

  • Actieve droge gist kun je ook verruilen voor verse gist. Hier moet je dan wel meer voor gebruiken. De verhouding is 1:3, dus 57 gr droge gist is hetzelfde als 171 gr verse gist.
  • Wil je niet dat het deeg aan je vingers plakt? Maak je handen dan vochtig met wat olie!

Benieuwd naar een video? Kijk hier de aflevering over Sabbat van Feesten en Falafels:
Challah – Feesten & Falafels (feestenenfalafels.nl)