fbpx

Het advies van het Internationaal Gerechtshof – wat betekent dit voor Israël?

2021 CVI website (13)

Op vrijdag 19 juli kwam het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice; ookwel ICJ) bijeen in het Vredespaleis in Den Haag. Ze publiceerde een advies (Advisory Opinion) over de ”Occupied Palestinian Territory”. Wat betekent dit advies en wat zijn de gevolgen voor Israël?

Het advies van het Internationaal Gerechtshof een advies ging over het volgende: ‘Legal Consequences arising from the Policies and Practices of Israel in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem.’
Vertaald: ‘De juridische gevolgen die voortkomen uit het beleid en handelen van Israël in het Bezette Palestijns Gebied, inclusief Oost-Jeruzalem’.

Op vrijdag 19 juli werd een advies gepubliceerd. Dit advies bestaat uit meerdere punten.

Het advies:

  • Israëls aanwezigheid in het “bezette Palestijns gebied” is illegaal.
  • Israël moet zich zo snel mogelijk terug trekken uit deze gebieden.
  • Israël moet alle activiteiten rondom het bouwen van “nederzettingen” stoppen en moet de “kolonisten” evacueren uit de “bezette Palestijnse gebieden”.
  • Alle Staten zouden de Israëlische aanwezigheid in deze gebieden niet als legaal moeten beschouwen en zouden geen hulp moeten leveren aan het onderhouden van de huidige situatie zoals die nu is bij de aanwezigheid van Israël in deze gebieden.
  • Internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, zouden de Israëlische aanwezigheid in deze gebieden ook niet als legaal moeten beschouwen.
  • De Verenigde Naties, de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad zouden moeten overwegen welke vervolgacties nodig zijn om een einde te maken aan de Israëlische aanwezigheid in deze gebieden.

Van de 15 rechters uit het Internationaal Gerechtshof, waren er 11 rechters die de uitspraak steunden dat Israëls aanwezigheid in de “Occupied Palestinian Territory” illegaal is en het recht van Palestijnen op zelfbeschikking schendt.

Begrippen en betekenissen

Wat is het Internationaal Gerechtshof?
Dit is het belangrijkste rechterlijke orgaan van de Verenigde Naties. Het bestaat uit 15 rechters uit verschillende landen. Het houdt zich bezig met rechtsgeschillen tussen staten.

Wat is een Advisory Opinion?
Dit is een mening of advies van een rechter, hof of commissie over grondwettelijkheid en interpretatie van het recht. Een advies is niet bindend en het heeft dan ook niet tot gevolg dat je hierdoor veroordeeld wordt bij een rechtszaak.

Het huidige advies over Israël is een gevolg van een langer proces. Dat proces begon in 2022 toen de Algemene Vergadering van de VN toen in een resolutie een advies verzocht over: “de bezetting, nederzetting en annexatie van het Palestijnse grondgebied dat sinds 1967 door Israël is bezet.” (Zie bron Thinc.Israel voor meer informatie)

Wat wordt er verstaan onder “Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem”?
Het gaat hierbij om gebieden volgens de grenzen van 1967. Het gaat om de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Wat wordt er bedoeld met “nederzettingen” en “kolonisten” ?
Met “nederzettingen” worden de Israëlische dorpen in deze gebieden bedoeld. Met “kolonisten” worden de Israëlische bewoners van deze dorpen bedoeld.

Hoe nu verder?

Hoewel de adviesopinie niet bindend is, heeft het wel gevolgen. Allereerst kan het door tegenstanders van Israël gebruikt worden om hen tegen te werken. Daarnaast zou het een belemmering voor andere landen kunnen zijn om Israël steun te bieden. Kortom: gevolgen die de politieke spanningen kunnen verscherpen.

Het advies heeft ook kritiek gekregen. Eén van de rechters, de Oegandese president Julia Sebutinde, heeft een afwijkende mening van het advies. Zij beargumenteert dat het advies voorbijgaat aan de historische context van de betreffende gebieden.

Andrew Tucker, directeur van de organisatie Thinc. Israel, uit beargumenteert dat het Gerechtshof ook voorbij is gegaan aan de historische context en Joodse connectie met deze gebieden.

Meer weten over Israël en het internationaal recht? Binnenkort is er een serie van vier avonden waarop je meer leert over onderwerpen als zionisme, bezetting, tweestatenoplossing, apartheid en genocide. Geïnteresseerd? Kijk dan hier voor meer informatie.

(Foto: Internationaal Gerechtshof in Den Haag / Canva Pro)