fbpx

Als de Joodse Jezus in onze tijd leefde…

Als de Joodse Jezus in onze tijd leefde…
Deel deze post:
Lees ook:

Denk jij er weleens over na dat Jezus Joods was? Hij groeide op met de Joodse tradities, hield Zich aan de wet, vierde de sabbat, ging naar de Tempel en sprak in synagogen. Hij droeg tsi’tsit, van die kwastjes aan zijn kleding, wat typerend is voor Joodse mannen.

Niet overtuigd? Lees deze 7 Bijbelteksten over Jezus’ Joodse identiteit!

Tegenwoordig vergeten we zo makkelijk dat Jezus Joods was. We maken een eigen, westerse versie van Hem. Iemand die beter in ons straatje past, Iemand waarin we dingen van onszelf kunnen herkennen. Zijn Joodse identiteit vinden we maar lastig en zien we daarom graag over het hoofd.

Wat als Jezus later in de geschiedenis had geleefd? Hier een rijtje:

  • Als Jezus in de tijd van de kruistochten had geleefd… dan hadden christelijke kruisvaarders Hem vermoord, op weg naar Jeruzalem om de stad te zuiveren van moslims. Onderweg werden Joden die hun pad kruisten ook vermoord.
  • Als Jezus in de tijd van Luther had geleefd in Europa… dan was de synagoge waar Hij heen ging misschien wel in brand gestoken. Maarten Luther was een hervormer die veel voor de Reformatie van de kerk heeft betekend. Wat velen niet weten, is dat hij een afkeer had van Joden. Hij riep op om synagogen en scholen in brand te steken, gebedenboeken te vernietigen, rabbijnen te verbieden om te spreken en om huizen en bezit van Joden te ontnemen.
  • Als Jezus in christelijk Europa leefde in de tijd van nazi-Duitsland… dan was er een grote kans dat Hij in één van de gaskamers terecht was gekomen…

Tegenwoordig vergeten we zo makkelijk dat Jezus Joods was.

Heftig, vind je niet? Nu de vraag: Wat als Jezus in onze tijd had geleefd?

Ook nu zien we dat antisemitisme (haat tegen Joden) wereldwijd toeneemt. Grote steden roepen op tot haat en geweld. Joden voelen zich bedreigd, durven niet meer met een keppeltje op over straat en kinderen willen niet meer Joods zijn. De staat Israël ligt onder vuur en het lijkt wel alsof de hele wereld zich tegen Gods volk keert. En jij?

Stof tot nadenken, vind je niet?

Lees ook: Wie is Jezus?

Isreality.