fbpx

Waarom wordt Israël het land van melk en honing genoemd?

Waarom wordt Israël het land van melk en honing genoemd?
Deel deze post:
Lees ook:

Bij het land van melk en honing moeten we meteen denken aan Israël. In de Bijbel wordt Israël meerdere keren zo genoemd. Maar wat betekent het en waarom wordt Israël eigenlijk zo genoemd?  

Land van melk en honing in de Bijbel

De eerste keer dat ‘het land van melk en honing’ in de Bijbel voorkomt is in Exodus:

Daarom ben Ik neergekomen om het volk te redden uit de hand van de Egyptenaren, en het te leiden uit dit land naar een goed en ruim land, naar een land dat overvloeit van melk en honing.
Exodus 3:8

In totaal wordt het ongeveer 20 keer genoemd in de Bijbel, waarvan het voorbeeld van de twaalf verspieders misschien wel de bekendste is. Als de verspieders terugkeren van hun ontdekkingstocht door het Beloofde Land, dan zeggen ze tegen Mozes:

Wij zijn in dat land gekomen waarheen u ons gestuurd hebt, en werkelijk, het vloeit over van melk en honing, en dit is zijn vrucht.
Numeri 13:27

Betekenis van ‘het land van melk en honing’

Maar wat zou die uitdrukking nou betekenen, een ‘land waar het vloeit van melk en honing’? Zou er nou echt in dat hele Beloofde Land melk en honing hebben gestroomd, of is het alleen maar beeldspraak? Er zijn in het Jodendom verschillende verklaringen voor de betekenis van deze uitdrukking. We zetten er een paar op een rijtje.

1. Een overvloedig land

Volgens de Talmoed (de Joodse mondelinge leer) slaat de honing niet op bijenhoning, maar op honing uit dadels en vijgen. Vandaar ook dat het vloeit – bijenhoning wordt alleen maar opgeslagen maar honing uit vruchten kan daadwerkelijk vloeien.

Op een vergelijkbare manier verwijst de melk specifiek naar geitenmelk. De geit stond in Bijbelse tijden symbool voor rijkdom en overvloed. ‘Vloeiend’ betekent hier dus ook rijkdom.

Melk en honing duiden dus op Israël als een overvloedig en vruchtbaar land.

2. Aangenaam

Een andere Joodse verklaring legt uit dat melk symbool staat voor kwaliteit, smaak en voeding. Honing symboliseert zoetheid. Melk is de basis van veel gerechten uit Bijbelse tijden, honing de finishing touch. De goedheid van het land Israël was zowel voedzaam als aangenaam.

3. Van onderdrukking naar vrijheid

We hebben gezien dat de eerste verwijzing naar ‘melk en honing’ te maken heeft met de bevrijding van het Joodse volk uit Egypte. In het Hebreeuws is Egypte mitzrayim, wat ook vertaald kan worden met ‘smalle plaatsen’. Het bevrijde Israël stond na de onderdrukking in Egypte voor een nieuw avontuur in een land dat blijkbaar zó vruchtbaar was dat het er zelfs vloeide van melk en honing.

Een groter verschil met Egypte kan er niet zijn. Maar waarom dan juist melk en honing? Misschien omdat melk een dierlijk product is en honing plantaardig. Dit samen vertegenwoordigt de volledigheid en harmonie van het land Israël.

Lees ook: Waarom is de Gouden Poort in Jeruzalem dichtgemetseld?