Israel is singled out for condemnation, more often than all the other nations of the world combined. Met die woorden sprak de Israëlische premier Benyamin Netanyahu in 2011 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Je hoorde zijn uitspraak hier terug in de muziekvideo van Ya’akov Shwekey’s Cry no more, Yerushalayim.
Netanyahu zei dat in een jaar waarin de VN 27 veroordelende resoluties opstelde. Maar liefst 21 daarvan waren gericht tegen Israël. Wie denkt dat het hier om een uitzondering ging, moet de statistieken sindsdien er maar eens op naslaan.
In 2012 werden er op een totaal van 26 veroordelingen 22 stuks aan het adres van Israël bezorgd, het jaar erop waren het er 21 om 5 en afgelopen jaar, in 2014, was de VN weer niet zuinig met resoluties door er 20 aan de broek van de Joodse staat te smeren en 3 aan ‘de rest van de wereld’. Syrië, Noord-Korea en Myanmar vielen ook in de ‘prijzen’, met ieder 1 veroordeling.
Nog zonder te kijken naar de inhoud van de resoluties kun je met deze statistieken in de hand al stellen dat de verhoudingen een beetje zoek zijn.
Wereldverbeteraars
In de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat het er al niet veel anders aan toe. Dit orgaan is in 2006 opgericht met het doel om wereldwijd de mensenrechten naar een hoger niveau te tillen. Dat klinkt mooi, maar in werkelijkheid heeft deze raad zich in minder dan 10 jaar compleet ongeloofwaardig gemaakt.
Saoedi-Arabië, China en Zimbabwe zijn nou niet direct landen die bekend staan om de florerende mensenrechten binnen hun grenzen. Toch werden zij nog nooit op het matje geroepen door de VN-Mensenrechtenraad. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld Cuba, Rusland, Somalië, Oeganda en Egypte.
Gelukkig pakte de UNHRC (de Engelse afkorting van de raad) schurkenstaten als Iran, Wit-Rusland en Eritrea wel ‘flink’ aan met respectievelijk 5,4 en 3 veroordelingen. Syrië (15 resoluties), Myanmar (12) en Noord-Korea (8) hadden het helemaal zwaar te verduren. Maar nog lang niet zo zwaar als Israël.
Israël werd sinds 2006 namelijk al 62 (!) keer veroordeeld door de zelfbenoemde wereldverbeteraars van de Mensenrechtenraad. Dat is wederom vaker dan alle andere landen van de wereld bij elkaar.
Geloofwaardig
Aan deze VN-raad wordt komende maandag in Genève een onderzoeksrapport gepresenteerd over de afgelopen Gaza-oorlog. Het zal je niet verbazen dat de Joodse staat er weer eens niet goed van af komt. Verdere juridische stappen tegen Israël worden verwacht, bijvoorbeeld voor het Internationaal Strafhof. Maar wil de Mensenrechtenraad hierin geloofwaardig overkomen, dan zal het eerst moeten zoeken naar een evenwichtige opstelling tegen één van de hoofdrolspelers in dit verhaal.
Zolang er binnen de Verenigde Naties standaard een meerderheid tegen Israël is, zal de waarde van al die resoluties niet toenemen. Zo maakt Israël van de Verenigde Naties een volslagen ongeloofwaardig en ongenuanceerd instituut, zonder er zelf enige moeite voor te doen.