fbpx

Waarom zou ik je geloven?

joel-muniz-HXR99rUqOFQ-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

Ik heb me vaak een vreemde eend in de bijt gevoeld. Wanneer mensen om me heen iemand klakkeloos kunnen geloven omdat ze hen betrouwbaar achten, zou ik heel graag meer bewijs hebben. Want waarom zou de informatie van die persoon betrouwbaar zijn? Omdat ze een overheidsinstantie zijn? Omdat ze (zeggen dat ze) christelijk zijn? Of hebben zij ook maar naïef hun informatie van iemand anders overgenomen die ze betrouwbaar achten?

Is deze kritische houding altijd even makkelijk en praktisch? Zeker niet! Maar ik ben academisch geschoold, ik heb geleerd over alles en iedereen kritisch na te denken en het is al van jongs af aan ook gewoon een karaktertrek van mij.

Maar gebed is zo krachtig! Daarom bid ik altijd of God me de juiste informatie wil laten zien wanneer ik me ergens in verdiep. Wanneer ik dit niet doe verzand ik in informatie die niet waar blijkt te zijn (en ben ik een paar existentiële crisissen verder 😉). Ik heb dit al vaker meegemaakt, dus intussen is mijn default eerst bidden, dan zoeken. (Maar ik blijf mens, dus ook m’n default is weleens niet mijn default).

Maar goed, wat heeft dat met Israël te maken? Nou ehm, ben je 7 oktober 2023 al vergeten? En alles wat er daarna is gebeurd (en nog steeds gebeurt)? Ik hoop het niet! Het is inmiddels alweer meer dan een jaar geleden. Meer dan een heel jaar! Het conflict in het Midden-Oosten is heviger dan ooit en de gijzelaars zijn nog steeds niet allemaal thuis.

Waarom heeft de mainstream media vaak geen gelijk, en is de informatie die Israël naar buiten brengt dat wel? Waarom brengt een krant als de Telegraaf (relatief hoog gehalte sensatieberichten) betrouwbaardere informatie de wereld in terwijl de NOS (zou onafhankelijk moeten zijn) nieuws naar buiten brengt wat absoluut gekleurd is? Waarom zou ik geloven dat een Joodse Israëli de waarheid spreekt? En ja, ik weet dat dit ontzettend kan schuren. Het schuurde bij mij ook ontzettend. Maar ik moest op zoek.

En ik mocht het vinden. In accounts zoals @orielinisrael, @buildersofmideast, @justluai, @arabs_ask, @jon_elk, @rawanosman2024, @honestreporting, @elicalebon, @nasdaily en @yosephhaddad. Niet in plaats van alle andere prachtige accounts waarover Isreality al vaker heeft geschreven. Maar als aanvulling zodat ik sterker in mijn schoenen sta wanneer m’n collega’s of vrienden me vragen stellen over het conflict. Want die vragen kwamen en zullen nog gaan komen. Ik werk tenslotte in een academische omgeving, dus een kritische houding is hier de default, al helemaal naar iedereen die iets anders gelooft dan de rest.

Deze column is geschreven door Corlinda, 25

Foto: Unsplash