Heb jij een vast moment in de week om te rusten? Een moment om jezelf te resetten?
Rusten is essentieel. De huidige samenleving is niet ingesteld op rusten maar op vooruitgang, alles moet sneller, en al helemaal niet op een vaste rustdag. Elke dag van de week zijn er winkels open en veel mensen kampen bijvoorbeeld met een burn-out (Even terzijde dat een burn-out veel oorzaken kan hebben). Rust is belangrijk voor de mens! We hebben een vrije wil om elke dag druk bezig te zijn, maar God heeft niet voor niks een moment voor rust gemaakt. We hebben rust zó nodig!
“Kom naar Mij toe, allen die vermoed en belast zijn, en Ik zal u rust geven.” (Mattheüs 11:28, HSV)
Daar heeft God iets op bedacht. In Genesis rustte God op de zevende dag, en heiligde die. Net als de meeste joden in Israël staan er op vrijdagavond twee kaarsen op onze tafel, breken we twee broden en drinken we wijn (of druivensap natuurlijk). Hiermee wordt aan het begin van de avondmaaltijd de Sabbat geopend. Een avond met het gezin om in de rust te komen. Op zaterdag bezoeken we een samenkomst.
“Waarom ga je op zaterdag naar de kerk?” Wordt mij regelmatig gevraagd, wat niet vreemd is. Ik noem mijzelf wel christen, heb geen joods bloed, maar ga niet op zondag naar de kerk zoals de meeste christenen. Ik ga naar een messiaanse gemeente en vier de Bijbelse feesten, waaronder de Sabbat. De ‘term’ Messiaanse christenen is ontstaan omdat we onszelf wel christen noemen, maar net als de joden, de Bijbelse feestencyclus uit Leviticus 23 volgen. Maar er zijn ook mensen die zich niet Messiaans noemen maar ook de Sabbat houden. Messiaanse joden beschouwen zichzelf als joden die geloven in Jezus als hun Messias. Vandaar de term Messiaans in het kort toegelicht. We proberen ons dagelijks leven in te vullen door te volgen wat we in de Bijbel kunnen terugvinden. We willen de Sabbat in ere houden omdat God het woord ‘heilig’ gebruikte toen Hij de op de zevende dag rustte en hier ook een gebod over maakte. Dit zijn mijn voornaamste beweegredenen om de Sabbat te vieren.
En wat doen we dan op de rustdag? We leggen ons werk neer (alhoewel het door werken in de zorg soms onvermijdelijk is om te werken), bezoeken een samenkomst, spenderen tijd met familie en vrienden, proberen geen geld uit te geven en doen geen grote huishoudelijke taken. Geestelijke en lichamelijke rust. Het is voor een ieder een persoonlijke afweging wat een persoon ziet als rusten en wat niet, zoals sporten. Het enige wat wel genoemd wordt is: rusten en niet werken. Ik zie dit niet als ‘moeten’ of iets waar God mij op zou afrekenen. Ik zie het juist als een speciale dag, gemaakt door God. Om terug te kijken op de week en stil te staan bij het goede wat we hebben.
Eigenlijk gaat Sabbat houden ook over God vertrouwen. God vertrouwen dat ik voldoende heb en niks hoef te kopen en dat ik het huishouden kan laten liggen en de mail ongeopend kan laten bijvoorbeeld. Dat laatste is een streven voor mezelf ;)
In het vieren van de Sabbat zie ik een verbinding met de schepping, de Sabbat is verbonden met bevrijding en genezing. Jezus deed ook wonderen op Sabbat. De Sabbat is ook verbonden met de vervulling van Gods Woord: Jezus opende op Sabbat de boekrol.
Ook in Jesaja staat een tekst over een profetie waarin de Sabbat wordt genoemd: “En het zal geschieden dat van nieuwe maan tot nieuwe maan en van sabbat tot sabbat alle vlees zal komen om zich neer te buigen voor Mijn aangezicht, zegt de HEERE.” (Jesaja 66:23-24, HSV)
Wist je dat?
- …het jodendom alleen een woord kent voor de zevende dag: de Sabbat. De andere dagen van de week worden aangeduid als eerste dag, tweede dag, et cetera ?
- …het woord zaterdag in verschillende talen lijkt op het woord ‘Sabbat’: Sabato in het Italiaans, Sábado in het Spaans en Subbota in het Russisch bijvoorbeeld?
(Voor meer informatie kun je het artikel “Wat is de sabbat?” lezen.)
Deze column is geschreven door Tikvah (25)
Foto: Unsplash