fbpx

Agnes Keleti (100) won 10 medailles op de Spelen!

Agnes Keleti
Deel deze post:
Lees ook:

Neem even de tijd om het bijzondere verhaal van de Joodse turnster Agnes Keleti te lezen. Ze overleefde de oorlog, deed mee aan de Olympische Spelen en won in totaal 10 medailles! Ze leeft nog steeds, blies dit jaar 100 kaarsjes uit en is daarmee de oudste mens ter wereld die heeft meegedaan aan de Olympische Spelen.

Het verhaal van Agnes Keleti

Agnes werd geboren in 1921 en begon al op 4-jarige leeftijd met turnen. Toen ze 16 was, werd ze nationaal kampioen. Ze trainde hard om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in Tokyo in 1940. Maar in plaats daarvan was ze niet meer welkom bij haar turnvereniging, omdat ze Joods is. Ze overleefde de Holocaust door de identiteitspapieren van een christelijk meisje te kopen en aan het werk te gaan als dienstmeisje. Haar moeder en zus doken onder en werden gered dankzij de bekende diplomaat Raoul Wallenberg.

Veel andere familieleden overleefden de oorlog niet, net als 550.000 andere Hongaarse Joden. De vader van Agnes en enkele andere familieleden werden vergast in Auschwitz… Volgens historici zijn er 46 Olympische atleten vermoord in de concentratiekampen.

Na de oorlog pakte Agnes het turnen weer op. Ze deed in 1951 voor het eerst mee met de Olympische Spelen in Helsinki. Ze was 31 jaar, wat in de sportwereld best oud is. Maar dat hield haar niet tegen, want ze won 4 medailles! Vier jaar later won ze er nog eens zes, waarvan in totaal 5 gouden medailles.

In 1957 verhuisde Agnes naar Israël. Ze trouwde, kreeg twee zoons en ging aan het werk als turnlerares. Ze heeft jarenlang het Israëlische turnteam gecoacht!

100 jaar!

Afgelopen januari werd ze 100 jaar oud. Maar zelfs op haar oude leeftijd staat ze soms nog op haar handen! “De afgelopen 100 jaren voelen als 60”, zegt ze. “Ik hou van het leven. Gezond zijn is voor mij het belangrijkste. En gelukkig ben ik dat!”

Agnes heeft zelfs haar eigen Instagram! Neem vooral eens een kijkje :)

Bekijk hier een video!

Lees ook: In Israël wonen nog 192.000 Holocaust-overlevenden!

Foto’s: Facebook

Isreality.