fbpx

De keuze van de Joodse atlete Beatie Deutsch

Beatie Deutsch olympische spelen marathon
Deel deze post:
Lees ook:

Orthodox-Joods en topsporter: we hebben het over marathonloopster Beatie Deutsch. Ze werd beroemd toen ze de marathon van Tel Aviv rende terwijl ze zeven maanden zwanger was. Dit jaar werd ze het gezicht in de reclames van Adidas. Haar uiterlijk viel meteen op: ze liep in bedekkende kleding, met een doek om haar hoofd. Ze had dit jaar een grote droom: meedoen met de Olympische Spelen. Maar toen gebeurde er iets opmerkelijks…

Beatie Deutsch, ook wel ‘Speedy Beatie’ genoemd. Ze begon pas vijf jaar geleden met haar sportcarrière. Ze is moeder van vijf kinderen en haar levensmotto is ‘niets is onmogelijk’. Dat blijkt, want ze is inmiddels nationaal kampioen van Israël en kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen in Tokyo als één van de 80 beste hardloopsters ter wereld!

Toewijding aan het Jodendom

Het doel van de Adidas-campagne was om diversiteit onder topsporters te laten zien. Voor Beatie was het zoveel meer: ze hoopte dat haar toewijding aan het Jodendom de aandacht zou trekken van degenen die de advertentie zouden zien. Ook wilde ze laten zien dat je topsporter kan zijn, maar vast kan houden aan je Joodse identiteit en levenswijze.

Beatie Deutsch rent in bedekkende kleding, met lange mouwen en een rok. Foto: Facebook

Die toewijding aan het Jodendom kwam ook naar voren toen ze zich plaatste voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Deze werden door corona uitgesteld naar de zomer van 2021. De wedstrijden werden opnieuw ingepland… en de damesmarathon bleek op een zaterdag te vallen, op sabbat dus. Vanuit haar Joodse overtuiging weigerde Beatie mee te doen aan deze wedstrijd. Uit toewijding besloot ze haar grote droom opzij te zetten.

Beatie laat zien dat je topsporter kan zijn en vasthouden aan je (Joodse) identiteit en levenswijze.

Uiteindelijk moest ze, omdat de Spelen door corona waren uitgesteld, zich opnieuw kwalificeren voor de wedstrijd. En ondanks dat ze sneller liep dan ze ooit had gedaan, was de concurrentie te zwaar en viel ze af. Ondanks de teleurstelling ziet ze het als Gods manier om te laten zien dat je soms doelen stelt niet bereikt en ze bij moet stellen. Ze weet dat ze haar kans nog zal krijgen; want de tijd die ze rende was wel precies genoeg voor de wereldkampioenschappen van 2022. En die wedstrijd zal niet op een sabbat plaatsvinden!

Beatie Deutsch: een inspirerend voorbeeld van hoe je grote dingen kunt doen, maar niet vergeet wie je bent en wat je identiteit is.

Bekijk hier een interessant interview met Beatie Deutsch!

Meer inspirerende Joodse sporters? Lees het verhaal van turnster Agnes Keleti!