fbpx

3 Joodse spelletjes die iedereen kent!

3 wereldberoemde Joodse spellen
Deel deze post:
Lees ook:

Spelletjesavonden, heerlijk! Vooral nu het weer wat vroeger donker wordt, is het superleuk om eens met een paar vrienden spelletjes te spelen. Monopoly, 30 seconds, Uno…

Wist je al dat veel bekende spellen Joodse roots hebben? Eén van de grootste Amerikaanse spelletjesfabrikant is Hasbro. Oorspronkelijk werd Hasbro opgericht door drie Joodse broers: Henry, Hillel en Herman Hassenfeld. Tegenwoordig ontwikkelt het bedrijf wereldberoemde spellen als Monopoly, Jenga en Cluedo.

Wist je ook dat deze drie spellen door Joden zijn bedacht?

1 Rummikub

Ongetwijfeld heb je Rummikub weleens gespeeld. Je (groot)ouders kennen het ook; het spel is namelijk al best oud! In de jaren dertig werd het bedacht door Ephraim Hertzano, een Jood die vanuit Roemenië naar Israël emigreerde. Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel, maar omdat het zo veel ruimte innam op tafel, bedacht Hertzano dat kleine steentjes veel makkelijker zouden zijn. Daarom kent Rummikub ook de getallen 1 t/m 13; hierin zijn de getallen 2 t/m 10, de aas, boer, vrouw en heer opgenomen.

Meer weten over Rummikub? Bekijk de video!

2 Wie is het?

“Is het een jongen?” “Heeft hij bruine ogen?” “Heeft hij een bril?” “Is het Eric?” Wie is het? Een spel dat wereldwijd ontzettend bekend is geworden. Het Nederlands-Joodse stel Theo en Ora Coster zijn de uitvinders. Theo werd geboren in 1928 en zat bij Anne Frank in de klas. Hij overleefde de oorlog door in te trekken bij een niet-Joodse familie en zijn naam te veranderen. Na de oorlog reed hij in 1955 op zijn motor naar Israël, waar hij zijn vrouw Ora leerde kennen.

Ze begonnen met het ontwikkelen van spellen onder de naam Theora Design en hebben inmiddels ruim 190 spellen op hun naam staan. De bekendste hiervan is ‘Wie is het?’.

3 Pop-it!

Misschien ben jij hier wel te oud voor, maar sinds een tijdje is Pop-it! razend populair onder kinderen en jongeren. Het is eigenlijk heel simpel: je duwt de rondjes in, draait het figuurtje om en begint vervolgens weer opnieuw.

Pop-it! is ook bedacht door Theora Design. Ze maakten al in 1975 een prototype, maar de verkoop viel erg tegen. Totdat iemand filmpjes begon te maken en ze op TikTok en YouTube plaatste. Binnen kortste keren gingen de video’s viral. Vooral het filmpje van een aapje die ermee aan het spelen is.

Check it out!

Dussss…. wel Joods spel ga jij binnenkort met je vrienden spelen? :)

Meer Israëlische uitvindingen? Bekijk ze hier!