fbpx

Dit moet je weten: 14 feiten over Hamas

14 feiten over terreurorganisatie Hamas
Deel deze post:
Lees ook:

Wapen jezelf met deze 14 feiten over terreurorganisatie Hamas, om zo verkeerde informatie te bestrijden.

Sinds het uitvoeren van wrede terreuraanslagen in Israël op 7 oktober is de terreurgroep Hamas voortdurend in het nieuws – zowel bekritiseerd als verheerlijkt.

Hier zijn 14 feiten over Hamas die je moet weten om het nieuws beter te begrijpen en desinformatie te bestrijden.

1. Hamas is ontstaan uit antisemitische islamistische bewegingen

Hamas is voortgekomen uit de Moslim Broederschap, een radicale islamistische beweging. De Moslim Broederschap werd in 1928 in Egypte opgericht door een islamitische prediker genaamd Hasan al-Banna. al-Banna was fel gekant tegen een Joodse staat.

Hij bewonderde Hitler en richtte tijdens de Tweede Wereldoorlog posten van zijn beweging op in Jordanië en het huidige Israël. In 1948 zei hij tegen The New York Times: “Als de Joodse staat een feit wordt, dan zullen de Arabische volkeren de Joden die in hun midden leven de zee in drijven”.

Een invloedrijke voorstander van de ideeën van de Moslim Broederschap was Ahmed Yassin, een populaire prediker die het grootste deel van zijn leven in Gaza doorbracht. Hij richtte een Palestijnse afdeling van de Moslim Broederschap op in de jaren 1970 en 1980. Hij werd gaandeweg gearresteerd omdat hij een privéleger had opgericht en een enorme wapencollectie had verzameld. In 1987 was hij medeoprichter van Hamas.

2. Hamas is toegewijd aan de vernietiging van Israël

In het Arabisch is Hamas een acroniem voor “Islamitische Verzetsbeweging”: Harakat al-Muqawama al-Islamiya. (In het Hebreeuws betekent het woord ‘hamas’ geweld.) Vanaf het begin maakte Hamas beide betekenissen waar door te beloven heel Israël te vernietigen met alle beschikbare middelen.

Het handvest van Hamas roept op tot de gewelddadige vernietiging van Israël en de oprichting van een islamistische regering in heel Israël, Gaza en de gebieden die worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit.

3. Hamas heeft sinds 1990 aanvallen op Israël gepleegd

De militaire vleugel van Hamas – de Izz al-Din al-Qassam Brigades – valt Israël al aan sinds 1990. Volgens de Amerikaanse regering: “Deze aanvallen omvatten grootschalige bomaanslagen tegen Israëlische burgerdoelen, aanvallen met kleine wapens, geïmproviseerde bermbommen en raketaanvallen.”

In 2021 lanceerde Hamas bijvoorbeeld meer dan 4.000 raketten op Israël, waarbij meer dan 300 slachtoffers vielen en 10 doden vielen.

4. Het handvest van Hamas roept op tot genocide

Het handvest van Hamas staat vol met paranoïde tirades over Joden en oproepen aan moslims om hen te doden. “Israël, het jodendom en de Joden dagen de islam en het moslimvolk uit,” verklaart het handvest. Het citeert ook een islamitisch gebod: “De Dag des Oordeels zal pas aanbreken wanneer moslims de Joden bevechten. Wanneer de Jood zich zal verbergen achter stenen en bomen, zullen de stenen en bomen zeggen: “O moslims, er is een Jood achter mij, kom en dood hem”. In de ogen van Hamas zijn Joden – niet alleen Israëli’s – een vijand die moet worden uitgeroeid.

Sommigen wijzen op een wijziging van het handvest in 2017 als ‘bewijs’ dat Hamas gematigder werd. Dat dat niet waar is, is ons allemaal hopelijk wel duidelijk.

5. Hamas is democratisch gekozen

Er zijn twee belangrijke Palestijnse politieke partijen: Fatah, dat de Palestijnse Autoriteit controleert en de Westelijke Jordaanoever bestuurt, en Hamas, dat Gaza bestuurt.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever op Jordanië en Gaza op Egypte tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. In 2005 trok Israël zich onder internationale druk eenzijdig terug uit Gaza, waarbij alle Israëliërs werden ontworteld en het gebied volledig vrij werd gemaakt van Joden. Zelfs Joodse graven werden verplaatst.

Twee jaar later hielden de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza lokale verkiezingen: Hamas won een duidelijke meerderheid van zetels in beide gebieden. De Fatah-partij verdreef Hamas uit de regering op de Westelijke Jordaanoever, maar de terreurgroep verstevigde zijn greep op Gaza. Er zijn sindsdien nooit meer verkiezingen geweest in Gaza.

6. Hamas is een erkende terreurorganisatie

Hamas is erkend als terroristische organisatie door de Verenigde Staten, de Europese Unie (en 15 individuele EU-lidstaten), Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland.

7. Hamas doodt en onderdrukt vrouwen, homo’s en politieke tegenstanders

Vrouwenrechten in Gaza worden ernstig ingeperkt: vrouwen worden uitgesloten van de meeste regeringsfuncties, moeten in sommige openbare gelegenheden een zwarte hijab dragen en worden geconfronteerd met door de staat opgelegde discriminatie. Het handvest van Hamas verklaart dat moslimvrouwen alleen belangrijk zijn omdat ze ‘mannen produceren’.

De christelijke bevolking van Gaza is onder Hamas drastisch afgenomen tot slechts een paar honderd vandaag de dag. De regering van de VS heeft vastgelegd dat onder het bewind van Hamas “individuele moorden, fysieke aanvallen en verbale intimidatie van gelovigen en geestelijken en vandalisme van (christelijke) religieuze plaatsen” plaatsvinden.

Human Rights Watch noemt de behandeling van politieke gevangenen door Hamas “misdaden tegen de menselijkheid”. Ze hebben gedocumenteerd dat elke Gazaan die Hamas durft te trotseren, op grote schaal gemarteld, gevangengezet en vermoord wordt.

8. Hamas gebruikt zijn eigen mensen als menselijk schild

Hamas gebruikt zijn eigen mensen als menselijk schild en verbergt militaire locaties en doelen in burgergebieden. De NAVO noemt de acties van Hamas een “oorlogsmisdaad”. Volgens de NAVO vuurt Hamas “raketten, artillerie en mortieren af vanuit dichtbevolkte burgergebieden, vaak vanuit faciliteiten die volgens de Conventie van Genève beschermd zouden moeten worden (bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen of moskeeën).”

De NAVO documenteerde ook de praktijk van Hamas om militaire basissen in burgergebieden te vestigen, prioriteit te geven aan het redden van het leven van Hamasstrijders boven dat van burgers, en burgers te dwingen als spionnen op te treden, vaak door chantage.

9. Hamas wordt gefinancierd voor miljarden euro’s

Door Hamas gegenereerde fondsen

Hamas int jaarlijks ongeveer 136 miljoen euro aan belastingen op goederen die Gaza binnenkomen vanuit Egypte. Hamas beheert ook een uitgebreid en geheim netwerk van bedrijven met investeringen van een half miljard euro over de hele wereld.

Volgens het Financial Crimes Enforcement Network van de Verenigde Staten “verplaatst Hamas fondsen via de smokkel van fysiek geld en een regionaal netwerk van medeplichtige geldtransactiekantoren, wisselkantoren en banken die gelieerd zijn aan Hezbollah”, waardoor het ongestraft geld kan verzamelen en investeren in een groot deel van de wereld.

Donaties

Hamas ontvangt een enorme hoeveelheid donaties: minstens 100 miljoen euro per jaar van Iran, 340 miljoen euro – plus brandstof – van Qatar, wel 280 miljoen euro per jaar van Turkije, plus donaties van individuele donoren en liefdadigheidsinstellingen over de hele wereld.

Diefstal van humanitaire hulp

Dit komt allemaal bovenop het hulpgeld dat naar Gaza stroomt, waarvan een groot deel regelrecht door Hamas wordt gestolen.

De VN geeft jaarlijks ongeveer 570 miljoen euro uit in Gaza voor scholen, medische zorg en voedsel. Qatar heeft sinds 2012 ongeveer 1,2 miljard euro aan hulpgeld gedoneerd. De Palestijnse Autoriteit doneert jaarlijks ongeveer 1,6 miljard euro aan hulpgelden.

Andere landen, waaronder Egypte en de Verenigde Staten, plus de Europese Unie, doneren ook tientallen miljoenen euro’s voor discrete hulpprojecten. Het meeste van dit hulpgeld komt niet terecht bij arme burgers, maar in de zakken van Hamas-functionarissen.

10. Iran traint het leger van Hamas

Naast financiering voorziet Iran Hamas van geavanceerd wapentuig, militaire training, cyberbeveiliging en expertise om militaire uitrusting te produceren in Gaza. Hamas heeft nu een marine commando-eenheid en een leger van 40.000 man.

Sinds 7 oktober heeft Iran Hamas gesteund door terreurorganisatie Hezbollah in te zetten om Israël vanuit Libanon te bombarderen. Met twee grenzen die verdedigd moeten worden, put het de middelen van Israël uit en is de bevolking ernstig getraumatiseerd.

11. Hamas bouwde 500 km aan terreurtunnels – en geen schuilkelders

Hamas heeft miljarden euro’s aan hulpgelden gebruikt om een netwerk van 500 km aan diepe tunnels te bouwen onder Gaza en tot in Israël en Egypte. Volgens het Australian Strategic Policy Institute “zijn de ingangen van de Gaza-tunnels verborgen onder huizen, moskeeën en scholen”, wat garandeert dat elke militaire aanval op de tunnels veel slachtoffers zal maken.

De tunnels zijn tot tien verdiepingen diep, gewapend met beton en voorzien van kabels voor ventilatie, elektriciteit en communicatie.

Terwijl Hamas-leiders en strijders schuilen in de tunnels, is dit enorme ondergrondse netwerk verboden terrein voor gewone Gazanen. Voor Palestijnse burgers die als menselijk schild worden gebruikt, is er geen bescherming in oorlogstijd: Hamas heeft geen schuilkelders gebouwd in Gaza.

12. Hamas bombardeert Israël dagelijks – en 20% valt in Gaza

Hamas valt Israël al jaren regelmatig aan en stuurt mortieren, raketten en brandbommen naar Israëlische steden en dorpen. Sinds 7 oktober 2023 heeft Hamas dagelijks raketten op Israël afgevuurd, gericht op belangrijke centra zoals Jeruzalem en Tel Aviv.

20% van de raketten van Hamas hapert en valt binnen Gaza, waardoor er slachtoffers vallen onder de burgerbevolking, zoals in het Al-Ahri ziekenhuis, dat op 17 oktober 2023 werd getroffen door een bom die werd gelanceerd door de aan Hamas gelieerde groep Islamitische Jihad.

13. Leiders van Hamas worden beschermd

De politieke leider van Hamas is Ismail Haniyeh, die in Doha, Qatar woont. Verschillende hooggeplaatste Hamasleiders wonen met hun familie in Turkije, waar ze staatsburgerschap hebben verkregen en hun eigen lucratieve bedrijven runnen.

Muhammad Qassem Sawalha woont in een door de belastingbetaler gesubsidieerd huis in Londen, waar hij heeft geholpen bij het plannen van terreuraanslagen en het witwassen van geld voor Hamas.

Saleh al-Arouri staat aan het hoofd van het Libanese kantoor van Hamas en woont in Libanon, met huizen in Qatar, Iran en Turkije. Khaled Mashal, de voormalige leider van Hamas, woont in Qatar en riep onlangs op tot een wereldwijde jihad tegen de Joden. Khaled Qaddoumi is de vertegenwoordiger van Hamas in Iran, de belangrijkste geldschieter van Hamas in de afgelopen jaren.

Tot de hooggeplaatste Hamasleiders die in Gaza wonen, behoren de politieke leider van Gaza, Yahya Sinwar (die 22 jaar in de gevangenis in Israël heeft gezeten voor het organiseren van de ontvoering van en moord op twee Israëlische soldaten), Issam al-Da’alis, die de eerste minister is in Gaza, en Marwan Issa en Mohammed Deif, die het bevel voeren over de militaire organisatie van Hamas.

14. Hamas wordt bewonderd in een groot deel van de wereld

Na de gruwelijke, brute aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober 2023, waarbij 1400 mensen op brute wijze werden vermoord en meer dan 200 werden ontvoerd, prezen leiders in een groot deel van de moslimwereld de aanvallen en Hamas. Leiders van Irak, Syrië, Iran en Libanon complimenteerden Hamas met de aanvallen.

In het Westen spraken groeperingen vol lof over de aanvallen van Hamas en overal worden pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd. De leiders van een recente 100.000 man sterke pro-Palestijnse mars in het centrum van Londen hebben banden met Hamas, maar toch mocht hun mars doorgaan.

En nu? Wat kunnen we doen?

Misschien lijkt het wel alsof je niets kunt doen tegen deze hele situatie. Toch kan ook jij, op jouw plekje, strijden tegen de leugens die verteld worden in deze oorlog en over Israël.

Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de oorlog tussen Israël en Hamas, maar ook wat de geschiedenis en context is van deze oorlog.

Op deze manier kan je met mensen om je heen het gesprek aangaan, onwaarheden weerleggen en op de bres staan voor Israël.

Tot slot willen we je vragen om elke dag te bidden voor de vrede van Jeruzalem. Bid voor uitkomst en redding. Bid dat God onschuldige burgers (aan beide kanten!) beschermt en dat Hamas uitgeschakeld mag worden. Bid om kracht om het op te nemen voor Israël, die moet vechten voor zijn leven.

Lees ook: De 5 meest verspreide leugens over Israël in de afgelopen week

Op de hoogte blijven?

We weten niet hoe de oorlog zich de komende tijd zal ontwikkelen. We willen je graag op de hoogte houden via onze gratis Isreality WhatsApp.

Word lid

Foto: Wissam Nassar/Flash90