fbpx

Wat is de Dode Zee?

Wat is de Dode Zee
Deel deze post:
Lees ook:

De Dode Zee is een meer in Israël. Het is het laagste punt op aarde en daarmee ook het laagstgelegen meer. Het meer is vooral bekend om het feit dat je er op het water blijft drijven. 

De waterspiegel van de Dode Zee ligt op ongeveer 430 meter onder zeeniveau, maar dit wordt steeds lager doordat het waterpeil blijft zakken. Hierdoor wordt ook de oppervlakte van het meer kleiner.

De Dode Zee zelf is ruim 300 meter diep, waarmee het meer het diepste hyperzoute meer ter wereld is.

Waar is de Dode Zee?

De Dode Zee ligt op de grens van Israël en Jordanië. De landgrens loopt dwars door het water. Het wordt omgeven door:

  • de Jordaanvallei in het noorden
  • de Arava-wadi in het zuiden
  • de bergen van Moab in het oosten
  • de bergen van Judea in het westen

Kun je zwemmen in de Dode Zee?

Door het extreem hoge zoutgehalte van de Dode Zee blijven relatief zware objecten en dus ook mensen er drijven op het water. Dit is een unieke belevenis die maar op een paar plekken op aarde is te ervaren. Een ander voorbeeld is het Great Lake in Salt Lake City (‘Stad van het zoute meer’) in Utah, de Verenigde Staten.

Doordat je blijft drijven is het vrijwel onmogelijk om te zwemmen in de Dode Zeewater. Op je buik liggen wordt sowieso sterk afgeraden, omdat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het inslikken van het zoute water, of wanneer het in je ogen komt.

Zoutgehalte in de Dode Zee

Het zoutgehalte in de Dode Zee is ongeveer tien keer zo hoog als in gemiddeld zeewater, wat neerkomt op een zoutpercentage van 33%. Daarmee is de Dode Zee nog niet het zoutste meer ter wereld. Het Don Juanmeer op Antartica (40% zout) en het Assalmeer in Djibouti (35%) zijn nog net iets zouter.

Door het hoge zoutpercentage is er geen leven mogelijk in de Dode Zee. Waarschijnlijk dankt het meer daar ook zijn naam aan.

Het Dode Zeewater zou vanwege het hoge zoutpercentage een helende werking hebben. Langs de oevers van het meer staan veel hotels waar huidpatiënten vanuit de hele wereld een speciale kuur volgen, soms zelfs op doktersadvies.

Ook het modder dat het meer aanmaakt zou goed zijn voor de huid. Samen met het Dode Zeezout wordt deze modder wereldwijd verkocht.

Waarom is de Dode Zee zo zout?

Er zijn verschillende verklaringen waarom het water zo zout is. De meest waarschijnlijke is dat het water vanwege de lage ligging geen kant op kan. Het water verdampt als gevolg van de extreem hoge temperaturen (soms wel rond de 50 graden Celsius), maar de mineralen – die niet verdampen – blijven in het overgebleven water achter.

In het gebied rond het meer valt er maar zo’n 10 centimeter neerslag per jaar. Dat is minder dan dat er aan water verdampt. Hierdoor zakt de zeespiegel en wordt het water steeds zouter.

Dode Zee in de Bijbel

In de Bijbel wordt de Dode Zee een aantal keren genoemd. Een opmerkelijke profetie uit de Bijbel zegt dat het meer tot leven zal komen. In Ezechiël 47:9 staat:

Het zal er wemelen van levende wezens, overal waar de rivier stroomt komt leven, er zal vis zijn in overvloed.  Als dit water in de Dode Zee aankomt wordt het water daar zoet; overal waar de rivier stroomt komt leven.

Sommige mensen denken dat tussen de zoutpilaren die in het water staan wel eens de vrouw van Lot kan zitten. Het klopt inderdaad dat de plekken Sodom en Gomorra bij de Dode Zee liggen, maar een bewijs dat één van de zoutpilaren de vrouw van Lot zou zijn is natuurlijk nooit gevonden.

Bekijk ook deze video met dronebeelden: