fbpx

Wat en waar is de Graftuin?

Wat en waar is de graftuin?
Deel deze post:
Lees ook:

De Graftuin is een afgezonderde hof net iets buiten de Oude Stad van Jeruzalem. Samen met de Heilig Grafkerk wordt de tuin beschouwd als de mogelijke locatie van het graf van Jezus Christus.

De grot die het graf van Jezus zou zijn werd in 1867 ontdekt door een landbouwer. Later begon men in de naastgelegen rotspartij een schedel te herkennen. Sindsdien wordt die rots beschouwd als het mogelijke Golgotha (‘schedelplaats’), de plek waar Jezus aan het kruis stierf.

Historie van de Graftuin

Lange tijd heeft de grot die in 1867 werd ontdekt bedekt gelegen onder een dikke laag zand en puin. Voor die tijd is het gebruikt als:

  • grafkamer (waarschijnlijk al vanaf ongeveer 700 jaar voor Christus)
  • voedselopslag (in de tijd van de Kruisvaarders)
  • landbouwschuur
Graf van Jezus
De graftombe in de grot. © Noam Chen/Flickr.com

Toen de eerste Joden vanuit Europa terugkeerden naar Palestina en het land opbloeide, werden veel van dit soort grotten ontdekt.

Maar rond de grot in wat we nu kennen als de Graftuin ontstond een bijzondere traditie. In 1894 werd door christenen de Garden Tomb Association opgericht. Al snel kregen zij de beschikking over de grot en de tuin eromheen.

Ook nu nog bezoeken dagelijks christenen de Graftuin. Vooral onder protestantse christenen is het een populair pelgrimsoord, omdat dit mogelijk de locatie is van Jezus’ graf. Rooms-Katholieke- en Oosters-Orthodoxe christenen houden het liever op de Heilig Grafkerk als officiële locatie van het graf van Jezus.

Graftuin bezoeken

Als je in Jeruzalem bent, dan moet je zeker even de Graftuin bezoeken. Het is een rustgevende plek in de verder soms zo chaotische stad. De christelijke vrijwilligers bewijzen je er graag hun gastvrijheid! Ook willen ze je meer vertellen over de geschiedenis van de Graftuin.

Foto boven: Elk jaar bezoeken tienduizenden christelijke toeristen de Graftuin in Jeruzalem. © Noam Chen/CC 2.0 Flickr.com