fbpx

Wat is de plek van Jezus’ graf?

Wat is de plek van Jezus graf
Deel deze post:
Lees ook:

Weten we de precieze plek van het graf van Jezus? Met Pasen vieren christenen de opstanding van de Heere Jezus. Het lijdens- en opstandingsverhaal vond bijna 2000 jaar geleden plaats in en rond Jeruzalem. Wat vinden we daar vandaag nog van terug en vooral: wat is de plek van Jezus graf?

Wie in de Oude Stad van Jeruzalem loopt waant zich eventjes terug in de tijd. (als je tenminste de schreeuwende -of juist slapende- souvenirverkopers kunt wegdenken) Vooral op de bekende Via Dolorosa kom je christenen van over de hele wereld tegen die willen ervaren hoe het is om te lopen waar Jezus ook liep.

Nou willen we ze niet teleurstellen, maar we zeggen het toch maar: de oorspronkelijke Via Dolorosa ligt waarschijnlijk meters lager. Jeruzalem is door de eeuwen heen namelijk meerdere keren verwoest – en op de puinhopen weer opgebouwd.

Bijbel over Jezus’ graf

Daarom is het van bekende Bijbelverhalen soms moeilijk te zeggen waar in Jeruzalem ze zich precies hebben afgespeeld. Toch is op basis van de informatie die we uit de Bijbel kunnen halen in veel gevallen een goede inschatting te maken. Zo ook met plek van Jezus graf.

Er zijn twee locaties die hiervoor in aanmerking komen: de Graftuin en de Heilig Grafkerk.

Plek van Jezus’ graf in de Graftuin?

Een bezoek aan de Graftuin kan niet ontbreken in een reis naar Israël. Het is een oase van rust in het verder vooral hectische oosten van Jeruzalem. Niet gek dat het voor christenen een geliefde plek is om God te zoeken en Zijn Woord te bestuderen.

Er is een lege grafkamer te zien en wat hogerop kun je uitkijken op een rots die wat wegheeft van een schedel. (denk aan Golgotha, wat schedelplaats betekent)

Pas in de 19e eeuw ontstond de gedachte dat dit wel eens de kruisiging- en opstandingsplek van de Heere Jezus konden zijn. Nadat de grot in 1874 werd ontdekt kreeg de Britse generaal Gordon een paar jaar later het idee dat de iets verderop gelegen rots Golgotha moest zijn.

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de grot in de tijd van Jezus inderdaad werd gebruikt als graf, wat de gedachte van generaal Gordon zou bevestigen.

Heilig Grafkerk

Toch nemen veel archeologen aan dat de locatie van Jezus graf ergens anders was, namelijk een halve kilometer verder – binnen de stadsmuren van het oude Jeruzalem. Op de plaats waar volgens vroege overleveringen zowel de kruisiging als de opstanding van Christus hebben plaatsgevonden staat nu een kerk: de Heilig Grafkerk.

Ook een belangrijk pelgrimsoord voor christenen, maar wel totaal het tegenovergestelde van de Graftuin.

Protestantse gelovigen kunnen het zich maar met moeite indenken dat Jezus hier is begraven en verrezen. Orthodoxe priesters jutten de vele toeristen op om zo snel mogelijk de route door de kerk af te leggen. Hoe sneller, hoe meer (met name Russische) toeristen er op een dag doorheen kunnen. Van de rust die de Graftuin biedt is in de Heilig Grafkerk niks te merken.

Wat maakt de plek van Jezus graf uit?

Uiteindelijk zullen veel christenen zich afvragen wat het nou uitmaakt wat de plek van Jezus graf was. En daar hebben ze natuurlijk ook wel een beetje gelijk in. Het heeft geen zin om te discussiëren over of het nou de Graftuin was of de Heilig Grafkerk –  of misschien zelfs nog een andere plek. Het gaat er tenslotte om dat het graf leeg is.

Aan de andere kant is dat ook wel weer heel nuchter gedacht. Het is toch fascinerend om je op locatie in te denken dat je je op dè bepalende plek in de wereldgeschiedenis begeeft? Wat dat inlevingsvermogen betreft ben je beter af in de Graftuin.

Lees ook: Wat is de Graftuin?