fbpx

Wat is de hoofdstad van Israël?

Young beautiful woman is watching for Jerusalem old town wall, Israel
Deel deze post:
Lees ook:

Is het Jeruzalem, of toch Tel Aviv? De hoofdstad van Israël is al jaren een twistpunt. Isreality gaat met je mee terug in de tijd!

Jeruzalem in het Oude Testament

In de tijd van het Oude Testament was Jeruzalem van cruciaal belang. De stad werd veroverd door Jozua, ingenomen door David en verder opgebouwd door Salomo. Deze laatste koning bouwde de tempel in Jeruzalem. Het was de plek waar God woonde, te midden van Zijn volk.

Joden vanuit het hele land kwamen naar de stad om Hem te aanbidden. Ook Jezus was in het Nieuwe Testament vaak in Jeruzalem te vinden. Het bekendste verhaal is de intocht in Jeruzalem en vervolgens Jezus’ lijden, sterven en opstanding. De stad Jeruzalem is voor het volk Israël altijd van waarde geweest. Is dat nu ook nog zo?

Jeruzalem na 1948

In 1948 werd de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen. Niet lang daarna werd het land aangevallen. Tijdens deze oorlog was Tel Aviv tijdelijk de hoofdstad van Israël. In 1949 werd dat Jeruzalem. De Oude Stad van Jeruzalem, Judea en Samaria waren op dat moment in handen van Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverden Israëlische troepen onder andere de Oude Stad en de Westelijke Jordaanoever.

Op 30 juni 1980 neemt het Israëlische parlement, de Knesset, de Jeruzalemwet aan. Wat dat inhoudt? ‘Jeruzalem, in haar volledigheid en herenigd, is de hoofdstad van Israël.’ Volgens deze wet zijn alle heilige plaatsen in de stad onschendbaar. Ook is het niet mogelijk om de autoriteit over Jeruzalem over te dragen aan een buitenlandse politieke of bestuurlijke entiteit.

Jeruzalem of Tel Aviv?

De Israëlische overheid bevindt zich nu in Jeruzalem. Je vindt er het parlement, de regering, het hooggerechtshof en de meeste ministeries. Volgens Israël is het zo klaar als een klontje: Jeruzalem is de rechtmatige hoofdstad van het land. De VN is het daar niet mee eens. Resolutie 478 veroordeelt de Jeruzalemwet. De VN droeg lidstaten op om hun ambassade te verplaatsen. De Nederlandse ambassade in Israël bevindt zich dan ook niet in Jeruzalem, maar in Tel Aviv.

Heeft Jeruzalem daarmee afgedaan? Donald Trump vond van niet. Hij bezocht in 2017 de Klaagmuur in Jeruzalem, als eerste Amerikaanse president. Zijn voorgangers beloofden de Jeruzalemwet uit te voeren. In de realiteit gebeurde dat niet. Donald Trump maakte een einde aan het uitstelgedrag. In 2018 verplaatste hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. De VN keurde het besluit op hun beurt af. 

En nu? De VN blijft tegen Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Kosovo is het eerste Europese, overwegend islamitische land dat de ambassade wél verplaatst heeft. De Europese Unie was hier niet over te spreken. Buiten de EU zijn de meningen verdeeld. Sommige Afrikaanse landen ‘bespreken’ de mogelijkheid. De Verenigde Staten erkenden Jeruzalem als hoofdstad onder president Trump. Sommige Zuid-Amerikaanse landen volgden zijn besluit. Australië erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël, maar de ambassade blijft in Tel Aviv.

Lees ook: Op reis naar Jeruzalem? Deze 5 plekken moet je zien!