fbpx

Welke politieke partijen zijn er in Israël?

Politiek Israël
Deel deze post:
Lees ook:

Israël is op veel vlakken uniek. Zo ook in de politiek. Israël is één van de weinige landen in het Midden-Oosten met een democratie. Benieuwd welke politieke partijen er zijn in Israël? Isreality vertelt je meer!

Rechts of links?

Linkse en rechtse partijen. In Nederland komt het je vast bekend voor. Linkse partijen zijn vaak progressief, voor een gelijkere verdeling van de welvaart en een grotere invloed van de overheid. Rechtse partijen zijn vaak conservatief, gericht op individuele verantwoordelijkheid en de vrijemarkteconomie.

In Israël werkt het anders. Linkse partijen zijn voor een vredesakkoord met de Palestijnen. Terreuracties komen volgens hen door het ontbreken van vrede. Rechtse partijen zijn voor de veiligheid in Israël, maar sceptisch over het sluiten van het vredesakkoord op dit moment. Dat brengt volgens hen nog niet genoeg veiligheid. Volgens rechtse partijen is vergelding het antwoord op terreur.

Meer weten over de verkiezingen in Israël? Lees dit artikel eens!

Likoed

Benjamin Netanyahu, die naam heb je vast wel eens gehoord. Sinds 2009 is hij premier van Israël. Netanyahu is de lijsttrekker van de volkspartij Likoed. Deze seculiere partij bevindt zich in het midden van de politiek. Met name Mizrachim, Joden die uit islamitische landen emigreerden naar Israël, stemmen op Likoed. De partij benadrukt het thema veiligheid. Volgens Likoed is een sterke leider belangrijk, net als veilige grenzen, een sterk leger en optreden tegen terreur.

Volgens Likoed is een sterke leider belangrijk, net als veilige grenzen, een sterk leger en optreden tegen terreur.

Yesh Atid

Lijnrecht tegenover Netanyahu, staat Yair Lapid. Hij is lijsttrekker van de seculiere partij Yesh Atid. Yesh Atid bevindt zich in het centrum van de politiek. De partij is tegen corruptie, vriendjespolitiek en religie in de politiek. Yesh Atid vindt het belangrijk om de Joodse identiteit van Israël te behouden. Daarom is de partij voor een tweestatenoplossing. Economisch gezien pleit de partij voor de belangen van de middenklasse en een vrijemarkteconomie met een sociaal vangnet.

Verenigde Lijst

De Verenigde Lijst komt op voor de belangen van Arabische Israëli’s en Palestijnen. De partij is tegen Israël als Joodse staat. De Verenigde Lijst bestaat uit drie Arabische partijen. Op de non-zionistische, communistische partij Hadash stemmen zowel Joden als Arabieren. Balad is een seculiere, antizionistische en nationalistische partij. Vooral seculiere Arabische nationalisten stemmen op Balad. Religieuze moslims kiezen voor Ta’al. Dit is een nationalistische, Arabische partij.

Blauw-Wit

Ook Blauw-Wit stelt zich op tegenover Netanyahu. Yesh Atid hoorde eerst bij deze alliantie, maar is zelfstandig verder gegaan. Blauw-Wit bevindt zich in het politieke midden. De oud-legerstaf Benny Gantz is de lijsttrekker. De partij hecht grote waarde aan de veiligheid in Israël, veroordeelt corruptie en extremisme. Blauw-Wit vindt het belangrijk om de Joodse identiteit van Israël te beschermen, seculiere inwoners meer ruimte te geven en te investeren in onderwijs en gezondheidszorg.

Blauw-Wit hecht grote waarde aan de veiligheid in Israël, veroordeelt corruptie en extremisme.

Shas

Shas is oorspronkelijk een emancipatiebeweging voor Mizrachim. Ook nu nog richt de partij zich op de belangen van de ultra-orthodoxe Mizrachische Joden en het opperrabbinaat. Daarnaast vindt Shas het belangrijk om secularisering tegen te gaan. De partij heeft linkse standpunten als het gaat om de economie.

Verenigd Torah Jodendom

Het Verenigd Torah Jodendom richt zich op het behouden van de Joodse identiteit van Israël. Zo wil de partij het opperrabbinaat, de Sjabbat en de uitzonderingspositie van charedische jongens die zich niet aan te hoeven melden in het leger, beschermen. Het Verenigd Torah Jodendom trekt met name charedische Ashkenazische Joden.

Israël Ons Huis

Avigdor Lieberman is ook kritisch op Netanyahu. Hij is lijsttrekker van Israël Ons Huis. Oorspronkelijk een partij voor Russische Joden in Israël. De seculiere partij neemt een rechtse positie in, vooral als het gaat om veiligheid. Israël Ons Huis is voor een tweestatenoplossing met een grote landruil en tegen grote macht van het opperrabbinaat. Economisch gezien komen de standpunten van Israël Ons Huis overeen met Likoed en Blauw-Wit. De partij krijgt ook nu nog de meeste stemmen van Joden die uit de voormalige Sovjet-Unie komen.

Israël Ons Huis is voor een tweestatenoplossing met een grote landruil en tegen grote macht van het opperrabbinaat.

Yamina

Yamina is een alliantie van rechtse tot extreemrechtse partijen. Onder Yamina vallen bijvoorbeeld Nieuw Rechts en de Nationale Unie. Volgens Yamina is er geen Palestijnse staat mogelijk. Het is belangrijk om de Joodse identiteit van Israël te behouden. Ook is Yamina voor het bouwen van meer nederzettingen in Judea en Samaria. De bewoners van deze nederzettingen, nationalisten en religieuze zionisten stemmen op Yamina.

Meretz

Groen en links, dat is Meretz. De partij uit kritiek op de rol van religie in Israël en de regering van Netanyahu. Het progressieve Meretz schenkt veel aandacht aan het milieu, emancipatie en lhbt’ers. De partij is tegen economische ongelijkheid en kapitalisme zonder grenzen. Volgens Meretz moet er een tweestatenoplossing met een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen komen. Op Meretz stemmen vooral hoogopgeleide, seculiere, Ashkenazische Israëli’s. De stemmers komen vooral uit grote steden als Tel Aviv.

Groen en links, dat is Meretz.

Avoda

Avoda, of: de Arbeiderspartij, is een sociaaldemocratische zionistische partij. Na de oprichting van de staat Israël was de voorganger van Avoda de grootste partij in Israël. Avoda pleit voor een vrijemarkteconomie met een sociaal vangnet. Ook is de partij voor een tweestatenoplossing. Avoda hecht grote waarde aan de democratische, Joodse identiteit van Israël.

Nieuwe hoop

Gideon Sa’ar, oud-Likoedminister, richtte Nieuwe Hoop op. De partij is een rechts alternatief voor Likoed. Nieuwe hoop is voor een liberale economie, kleinere onderwijsverschillen en het inperken van de macht van het Hooggerechtshof. Ook stimuleert Nieuwe Hoop het bouwen op de Golanhoogte, de Westelijke Jordaanoever en de Negev. Nieuwe Hoop wil ook gebieden buiten de grote steden economisch stimuleren.

Nationaal Religieuze Lijst

De Nationaal Religieuze Lijst bestaat uit drie partijen. De Nationale Eenheid-Tkuma is religieus zionistisch. De partij pleit voor wetgeving gebaseerd op de Thora. Otzma Yehudit is een Kahanistische partij, dat wil zeggen: anti-Arabisch en -Palestijns. Noam is een zionistische, charedische partij die tegen alles wat te maken heeft met lhbt’ers is.

Foto: Flash90