Een challe is het typische Joodse vlechtbrood wat tijdens de sabbat gegeten wordt. Altijd al willen weten hoe je het moet maken? Dan is dit recept echt wat voor jou!
Dit heb je nodig:
- 500 g bloem
- 10 g zout
- 25 g kristalsuiker
- 10 g gist
- 30 g roomboter
- 3 eieren
- 50 ml halfvolle melk
- 180 ml water
Zo maak je het:
- Doe de bloem, zout, suiker, gist, boter, 2 eieren, melk en de helft van het water in een grote kom.
- Gebruik je handen (of een keukenmachine met broodhaken) om het mengsel te kneden tot alle ingrediënten gemengd zijn. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Let op: het deeg moet zacht zijn, maar niet te nat. Denk je voldoende te hebben, dan hoef je niet al het water toe te voegen.
- Gooi een beetje bloem over een werkblad en leg het deeg erop. Kneed het deeg 5 tot 10 minuten, tot het een egaal geheel is.
- Leg het deeg in een grote kom en leg er een theedoek overheen. Laat het deeg rijzen voor minimaal 1 uur.
- Haal het deeg uit de kom en leg het terug op het werkblad (weer met wat bloem eronder). Tijd om het deeg te vlechten als een challe! Er zijn veel manieren om dit te doen. Doe het bijvoorbeeld op deze manier.
- Leg het deeg op een bakplaat en smeer de bovenkant in met het laatste ei.
- Doe de bakplaat in een plastic zak (let op: de zak mag het deeg niet raken) en laat het deeg nog 1 uur narijzen. Verwarm de oven intussen voor op 200 graden.
- Bak het brood 20-25 minuten – houd het goed in de gaten!
Eet smakelijk!
Uitnodiging: etentje in Amsterdam
Geen tijd om een Joodse maaltijd te koken? Ga dan 25 januari 2024 met ons mee naar Amsterdam voor een diner bij Joodse restaurant Meat me Kosher!
Samen genieten we van een heerlijke maaltijd, leren we meer over de koosjere keuken en steken we de Joodse gemeenschap in Nederland een hart onder de riem.