fbpx

Yakov Pizenberg was 17 toen hij voor een schoolproject eten uit ging delen aan oude mensen in de stad Askelon in Israël. Inmiddels is dit project uitgegroeid tot een groot netwerk dat wekelijks 400 ouderen helpt!

Hoe het begon

Yakov: “Tijdens mijn middelbare schooltijd zag ik een documentaire over ouderen en Holocaustoverlevenden. De reportage liet hun moeilijkheden en grote eenzaamheid zien. Dat deed veel met mij. Ik herinner me dat ik me een paar dagen echt heel verdrietig en depressief voelde.”

Hij vervolgt: “Ik zei tegen mezelf dat verdrietig zijn deze oudere mensen niet zal helpen. Ik wilde graag iets doen om hen te steunen.” Yakov kreeg toen het volgende idee: “Een hele goede vriend van me werkte in een bakkerij. Ik vroeg aan hem of hij het gebak dat aan het eind van de dag overblijft langs kon brengen. Dat gebak ging ik vervolgens brengen bij oudere mensen in mijn buurt.”

Ik zei tegen mezelf dat verdrietig zijn deze oudere mensen niet zal helpen. Ik wilde graag iets doen om hen te steunen.

En zo werd het netwerk geboren dat inmiddels 400 senioren in Askelon (Zuid-Israël) bezoekt en helpt. De bejaarden die Yakov bezocht waren verrast en werden bemoedigd. In het eerste jaar van zijn initiatief bezochten Yakov en een groep vrienden zo’n 70 ouderen per week!

Het gaat niet om het gebak

Yakov vertelt: “Het zijn niet de gebakjes die belangrijk zijn voor de ouderen. Het belangrijkste is de ontmoeting, de gesprekken met de mensen. De senioren zijn zo gelukkig wanneer tieners hen komen opzoeken. We luisteren naar ze en nemen de tijd voor ze.”

Een groep vrijwilligers met ouderen. Foto: Israel21c

“De meesten van hen zijn eenzame ouderen, die aan hun lot overgelaten zijn.”, zegt Yakov. Velen van hen hebben weinig contact met anderen en hebben niet veel geld.

In een stroomversnelling

Op een gegeven moment ging de gemeente van Askelon het werk ondersteunen. De afgelopen jaren groeide het uit en sloten 120 tienervrijwilligers van middelbare scholen in de stad zich aan.

Het project van Yakov heeft 14 tieners met een speciale taak. Zij zijn elk verantwoordelijk voor bijvoorbeeld verjaardagsvieringen, contact met bakkerijen of het bijhouden van het Instagram-account.

Yakov: “Er zijn veel tieners die bij het leger gegaan zijn, maar nog steeds ouderen bezoeken. Er onstaat een hele speciale relatie, het is geweldig om te zien!”

De senioren zijn zo gelukkig wanneer tieners hen komen opzoeken. We luisteren naar ze en nemen de tijd voor ze.

De impact van corona

Voordat het coronavirus uitbrak, bezochten de vrijwilligers wekelijks 400 ouderen. In maart besloten ze de bejaarden niet te bezoeken, maar in plaats daarvan op te bellen. “Het is een enorm risico om ouderen in deze tijd te bezoeken”, vertelt Yakov, “De grootste moeilijkheid tijdens corona is om alle ouderen te bereiken die onmiddelijke hulp nodig hebben.”

Daarom kreeg elke vrijwilliger een paar senioren toegewezen. Die vrijwilliger belt elke senior drie keer per week. “Als de oudere wat nodig heeft, kunnen meteen hulp inschakelen van sociale instanties in de stad. Als ze eten of medicijnen nodig hebben, kunnen we die direct langsbrengen”, zegt Yakov.

Eenzaamheid is dodelijk

Afgezien van de materiële behoeften, bieden de vrijwilligers de ouderen ook de broodnodige steun en aandacht. Tijdens Pascha bijvoorbeeld, dat werd gevierd tijdens lockdown. Veel ouderen konden via video bij de familie van hun vrijwilliger aanschuiven.

Yakov ziet van dichtbij wat de pandemie met ouderen doet. “Eenzaamheid is dodelijk. Ouderen worden dubbel geraakt door corona. Ze zijn kwetsbaar door de ziekte zelf, die voornamelijk ouderen doodt. Daarnaast worden ze geraakt door de eenzaamheid ‘, zegt hij.

“Deze eenzaamheid heeft een verwoestende uitwerking op ouderen. Een flink aantal van hen hebben hun familie al een half jaar niet gezien ”, voegt hij eraan toe. “Ik zou aanraden om je opa en oma te bellen en contact met ze op te nemen, wees er voor ze. Soms kan een gesprek van vijf minuten je leven veranderen. ”

Ouderen zijn gelukkig en dankbaar met het bezoek van de tieners. Foto: Israel21c

Toekomstdromen

Yakov heeft grote plannen voor de toekomst. “Ik overdrijf altijd graag met dromen”, grapt hij. “Ik heb een droom dat er geen eenzame ouderen meer zullen zijn, om zoveel mogelijk ouderen te bereiken en zoveel mogelijk tieners te rekruteren.”

“Het is belangrijk voor me om tieners duidelijk te maken dat ze moeten proberen het te repareren als ze iets kapot zien gaan,” zegt hij. “Klagen en zeggen hoe vreselijk de dingen zijn en dat alles verkeerd is, helpt nooit.”

“Als er thuis iets niet klopt, repareren we het”, zegt Yakov tot slot. “Het is belangrijk om hetzelfde te doen voor het land.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Israel21c.

Lees ook over Tova (18), die dakloze jongeren in Jeruzalem helpt!

•• Blijf betrokken bij Isreality!

WhatsApp

Abonneer je gratis op onze WhatsApp-service en je ontvangt een appje van ons als we een tof artikel hebben geplaatst, nieuwe video klaar hebben staan of er weer een Isreality-event aan zit te komen!

Facebook

Like ons op Facebook om op de hoogte te blijven van ALLES wat met Isreality te maken heeft! En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?

Instagram

Leuke plaatjes, inspirerende quotes, te gekke filmpjes... Je kent het wel. Dus waarom zou je ons nou volgen op Insta? Natuurlijk: omdat we Isreality zijn!