Tisj’a BeAv, de negende dag van de maand Av, is een nationale dag van rouw onder het Joodse volk. Het wordt ook wel de Treurdag om Jeruzalem genoemd.
Gebeurtenissen op Tisj’a BeAv
Tisj’a BeAv is een bijzonder treurige dag voor de Joodse gemeenschap. Er zijn namelijk meerdere verschrikkelijke gebeurtenissen geweest die allemaal plaatsvonden op de negende dag van de maand Av:
- Toen de 12 verspieders terugkwamen bij Mozes en het volk in de woestijn, geloofde het volk de 10 verspieders en had geen vertrouwen in God. Toen werd het hen verboden het land Israël binnen te gaan en moesten ze nog veertig jaar door de woestijn zwerven.
- In 586 v.Chr. werd de eerste tempel in Jeruzalem, de tempel van Salomo, verwoest door de Babyloniërs. Daarbij werden 100.000 Joden vermoord en miljoenen Joden gedeporteerd.
- In 70 n.Chr. werd de tweede tempel in Jeruzalem verwoest door de Romeinen. Zo’n twee miljoen Joden kwamen daarbij om en nog een miljoen Joden werd verbannen.
- De oproep tot de eerste kruistocht werd gedaan door paus Urbanis II op Tisj’a BeAv, waarbij tienduizenden Joden werden gedood.
- In 1492 bereikte de Spaanse Inquisitie een hoogtepunt toen de Joden werden verdreven uit Spanje.
- In 1914 brak op Tisj’a BeAv de Eerste Wereldoorlog uit, welke later een van de oorzaken was voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
Voorbereiding op Tisj’a BeAv
Tijdens de middag voordat Tisj’a BeAv begint is het de gewoonte om een complete maaltijd te eten om zo op het vasten voorbereid te zijn. Aan het eind van de middag wordt de laatste maaltijd genomen, die bestaat uit water, brood en een hardgekookt ei. Het ei staat symbool voor twee dingen:
- Een ei is rond, wat de cyclus van het leven weergeeft.
- Een ei is het enige voedsel dat harder wordt als je het kookt. Dit is een beeld van het Joodse volk dat door de eeuwen heen de vervolgingen heeft doorstaan.
Meer weten over Joodse feesten? Klik dan hier!
Beleving van Tisj’a BeAv
Met zonsondergang begint Tisj’a BeAv. Tijdens Tisj’a BeAv wordt er gerouwd, gebeden en gevast. De focus is op de geschiedenis en de lessen voor de toekomst. In de synagoge wordt het boek Klaagliederen gelezen om de ballingschap van de Joden uit hun land te herdenken. Ook worden er in Israël speciale gebedsbijeenkomsten gehouden bij de Klaagmuur, het laatste restje van de tempel. Tegenwoordig zijn in Israël op Tisj’a BeAv alle amusementsgebouwen gesloten, zoals bioscopen, restaurants en theaters.