fbpx

Kies jij voor Moab of Israël?

2020 Website CVI (41)
Deel deze post:
Lees ook:

Uw volk is mijn volk, uw God is mijn God.’ Misschien ken je deze woorden wel uit de Bijbel. De woorden van Ruth, als ze met haar schoonmoeder Naomi uit Moab naar Israël trekt. Ruth had iets gezien van de God van Israël en wilde daar deel van uitmaken. Ze had genoeg gezien om haar land en familie achter zich te laten. Op naar een onbekende toekomst.

Het leven in Moab

Naomi was door hongersnood in Israël verhuist naar Moab. Moab was een vijand van Israël en stond slecht bekend. Zo diende het land veel afgoden en was het een wereld van (slechte) pleziertjes. Een land zonder God. Daar in Moab trouwen de twee zonen van Naomi.

Naomi raakt in tien jaar tijd haar man en zonen kwijt en blijft met haar twee schoondochters achter. Ruth is daar één van. Dan hoort Naomi dat er weer eten is in Israël en besluit ze terug te gaan. Onderweg stuurt ze Orpa en Ruth terug naar Moab. Orpa besluit terug te gaan.

Maar dan zien we iets van de vastberadenheid van Ruth. Ze gaat met Naomi mee, koste wat het kost. Ze laat alles van het leven in Moab achter zich en wil de God van Naomi dienen. Ruth gooit hiermee alles om. Ze wordt deel van het volk Israël en hun God. Deze keuze was de beste die Ruth kon maken. Niet dat het leven ineens veel gemakkelijker werd, maar God werkte op een wonderlijke manier. Uiteindelijk komt ze door haar huwelijk met Boaz zelfs als heidense vrouw in het geslachtsregister van Jezus te staan.

Ruth wordt deel van het volk Israël en hun God.

Moab vs. Israël

Een goddeloos, losbandig land tegenover het land en volk van God. Ruth koos de beste kant. Als ik het beeld doortrek naar vandaag, naar jouw leven, in welk land ben jij dan momenteel? Leef jij in Moab, met alle verleidingen en afgoden, of leef je in Israël? Misschien zit je wel ergens tussen deze twee landen in, dat kan ook.

Er was een tijd dat ik in Moab leefde en dacht dat een leven met God onaantrekkelijk en saai was. Ik ging liever voor de pleziertjes van de wereld, totdat ik erachter kwam dat God zo veel meer te bieden heeft. Hij wil je Zijn liefde, rust, vrede en vergeving geven. Het enige wat je moet doen is naar Hem toegaan. Om thuis te komen bij de hemelse Vader. Verlang jij daarnaar?

Ik ging liever voor de pleziertjes van de wereld, totdat ik erachter kwam dat God zo veel meer te bieden heeft.

Ruth zei specifiek dat het volk van Naomi ook haar volk werd. Ik denk dat we daarvan kunnen leren. De keus van Ruth bracht hele mooie verrassingen met zich mee. Als wij de God van Israël willen volgen en dienen, dan lijkt het mij logisch dat we daarmee ook van het volk van God, het Joodse volk, gaan houden. En misschien word je dan, net als Ruth, wel enorm verrast door God! Want als je het Joodse volk zegent, mag je weten dat jij ook gezegend bent. (Genesis 12:3)

Dit artikel verscheen eerder in het Isreality Magazine. Wil je deze ook ontvangen? Word dan gratis lid via isreality.nl/lid! 

Lees hier over de betekenis van de naam Ruth!