fbpx

Op weg naar huis: 140 jongeren verhuisden naar Israël!

Alija uit Oekraïne
Deel deze post:
Lees ook:

In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november emigreerden 140 Joodse jongeren vanuit hun geboorteland Oekraïne naar hun nieuwe thuisland: Israël. Speciaal voor hun verhuizing naar het Beloofde Land werd een chartervlucht gehuurd. Door de strenge coronamaatregelen in zowel Oekraïne als Israël was hun vertrek tot het laatste moment onzeker. Maar, het is gelukt!

Christenen voor Israël

Deze reis is mogelijk gemaakt door Christenen voor Israël, waar Isreality ook onderdeel van is. Dit jaar bestaan we 40 jaar en deze reis was een cadeau aan Israël ter ere van deze gelegenheid. Frank van Oordt is directeur van Christenen voor Israël. Hij vertelt: “Als Christenen voor Israël willen we het Joodse volk dienen in hun reis naar huis. We mogen er getuige van zijn: 140 jonge mensen keren terug naar hun nieuwe thuisland: Israël!”

Christenen voor Israël is al sinds het begin betrokken bij de alija van Joden over de hele wereld. Alija is het Hebreeuwse woord voor de terugkeer van het Joodse volk naar hun thuisland Israël. Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 zijn al miljoenen Joden geëmigreerd. Zij kwamen vooral vanuit Europa, het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet-Unie.

Wist je dat deze terugkeer al duizenden jaren geleden door profeten werd beschreven? Bijvoorbeeld in Jesaja 43:6: ‘Breng Mijn zonen van verre, en Mijn dochters van het einde der aarde.’

Lees hier meer Bijbelteksten over de terugkeer van Joden naar Israël!

Alija in coronatijd

In deze tijd is emigreren allesbehalve makkelijk. Niet alleen de lockdown in Israël maakt het lastig, maar ook de steeds veranderende reisbeperkingen in Oekraïne zorgen voor uitdagingen. De Joodse jongeren komen uit 27 dorpen en steden uit heel Oekraïne, een land 15 keer zo groot als Nederland.

Arthur (18): “Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar mijn droom is om in Israël plaats te bereiden voor mijn hele familie.”

Er zijn jongeren bij die gevlucht zijn uit de regio Donetsk, een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne dat moeilijk te bereiken is. Ook komt een aantal uit Mariupol, een stad vlakbij het oorlogsfront.

De logistieke uitdaging voor het Christenen voor Israël-team was dan ook enorm. Tientallen busjes vertrokken op 3 november vroeg in de ochtend uit alle delen van het land naar de luchthaven van Kiev.

Arthur (18) woonde in de Volksrepubliek Donetsk (Oost-Oekraïne). Hij is sportman. Zijn ouders, grootouders en twee jongere broertjes blijven achter in Donetsk. Het was heel lastig om de grens met Oekraïne over te steken, maar het is gelukt! In zijn gezin is jaren erover gesproken of hij zou gaan. Hij zegt: “Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar mijn droom is om in Israël plaats te bereiden voor mijn hele familie”.

Op naar Israël

Frank Heikoop is de voorzitter van Christenen voor Israël. Frank: “We leven in een bijzondere tijd. De Heere God brengt Zijn volk thuis vanuit alle delen van de wereld. Vanuit Ethiopië, Frankrijk, en India, maar ook vanuit de Voormalige Sovjet-Unie emigreren elke maand honderden Joden naar Israël. Profetieën worden voor onze ogen vervuld!”.

Aangekomen in Israël gaan de 140 jongeren tien dagen in thuisquarantaine. Zodra de quarantaineperiode voorbij is beginnen zij met het leren van de taal, om zo te kunnen integreren in hun nieuwe thuisland.

Frank Heikoop: “We leven in een bijzondere tijd. De Heere God brengt Zijn volk thuis vanuit alle delen van de wereld.”

Wil jij meehelpen?

Nog veel Joden wachten op de mogelijkheid om te kunnen verhuizen naar Israël. Als Christenen voor Israël helpen wij hierbij. In praktische zin, met vervoer en papieren, maar ook door vriendschap en verbondenheid te laten zien.

Help je mee? Maak dan een gift over via deze link. Ieder bedrag is welkom!

Dit artikel verscheen eerder op de website van Christenen voor Israël.