fbpx

Team Israël op de Olympische Winterspelen 2022!

Team Israel Olympische Winterspelen Beijing
Deel deze post:
Lees ook:

Komende vrijdag is het zo ver: het begin van de Olympische Winterspelen in Beijing. Zes Israëlische atleten doen mee aan de Spelen. De grote vraag is: gaat het ze lukken om de allereerste gouden medaille voor Israël te winnen? Hieronder stellen we de zes deelnemers aan je voor!

Vladislav Bykanov (32)

Sport: shorttrack

In 1994 maakte Bykanov alija van Oekraïne naar het noorden van Israël. Op de enige ijsbaan van het land ontdekte hij zijn schaatstalent. Samen met coaches en kinderen uit de Sovjet-Unie zette hij een speciaal shorttrack-programma op poten. Opgroeien in een stad bij de grens met Libanon betekende voor Bykanov gewend raken aan luchtaanvallen. Vooral in het begin van de jaren ’00 was het ‘een messy situatie’ waar de familie woonde. “Soms vlogen er raketten over onze hoofden. Het is niet normaal, maar het verraste ook niemand meer.”

Sinds 2009 traint Bykanov in Nederland en heeft hij een relatie met Rianne Jorritsma, ook een shorttracker. Hij gaat elke zomer naar Israël om zijn ouders te bezoeken, maar vanwege de coronapandemie is hij inmiddels al bijna twee jaar niet teruggegaan.

Bykanov deed in 2014 en 2018 mee met de Olympische Winterspelen, als eerste Israëlische shorttrack-atleet. Hij bereikte tot zijn grote teleurstelling niet het podium, maar hoopt daar dit jaar verandering in te brengen.

Alexei Bychenko (33)

Sport: kunstschaatsen

Ook Bychenko doet dit jaar voor de derde keer mee met de Olympische Winterspelen. Ook hij werd in Oekraïne geboren. Zijn moeder is Joods. Tot 2009 schaatste Bychenko voor Oekraïne, maar werd hij in 2010 Israëlisch staatsburger. Tijdens de Spelen van 2018 schaatste hij op een enorm bekend Hebreeuws volksliedje ‘Hava Nagila‘.

Hoewel hij tot 2010 nooit in Israël heeft gewoond en hij niet veel weet van de Joodse geschiedenis van zijn familie, herinnert Bychenko zich dat zijn opa “geen Hebreeuws sprak, maar – hoe heet het – Jiddisch!”. Hij houdt wel de sabbat en traint niet op vrijdagavond en zaterdag.

Evgeni Krasnopolsky (33) en Haily Kops (19)

Sport: kunstschaatsen

Op driejarige leeftijd maakte Krasnopolski alija vanuit Oekraïne naar Israël. Op dezelfde ijsbaan als Bykanov ontdekte hij zijn passie: kunstschaatsen. Inmiddels heeft hij al aan veel wedstrijden meegedaan en hoopt dit jaar samen met Haily Kops deel te nemen aan de Spelen. Ze trainden pas drie maanden samen toen ze zich kwalificeerden. “De meeste duo’s trainen jaren samen en zijn supergoed op elkaar ingespeeld. Wij hadden drie maanden de tijd, maar het is toch gelukt!”

Haily Kops is nog superjong en komt uit de Verenigde Staten. Ze doet voor het eerst mee aan de Spelen. Ze groeide op in een orthodox-Joods gezin. Haar moeder was kunstschaatser en haar vader deed aan ijshockey. Niet gek dat ze vaak op de ijsbaan te vinden was, dus.

Kops vindt het een eer om te schaatsen voor Israël: “Als Jood heb ik me altijd verbonden gevoeld met Israël. Het Joodse volk en dit land kunnen vertegenwoordigen is iets wat ik altijd al wilde doen.”

Bekijk hier een video van het duo:

Noa (19) en Bernie (23) Szollos

Sport: alpineskiën

Noa en Bernie zijn broer en zus en worden gecoacht door hun vader. Ze zijn geboren in Budapest, de hoofdstad van Hongarije. Door hun Joodse achtergrond konden ze verhuizen naar Israël. Nu brengen ze het grootste deel van de winter door in Oostenrijk om te trainen. Noa: “In het begin dacht ik dat het lastig zou worden om Israëli te worden. Maar elke keer als ik nu terug in Israël ben, voel ik me thuis.”

Noa won tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen de allereerste medaille voor Israël. Zij en Bernie gaan proberen een medaille voor Israël binnen te slepen. Ook hun broer doet aan alpineskiën, maar heeft zich niet gekwalificeerd. De grote droom van hun vader is dat alle drie zijn kinderen samen meedoen aan de Spelen.

De Olympische Winterspelen beginnen komende vrijdagavond. Voor wie duim jij: voor team Nederland of team Israël?