In augustus ben ik naar Israël geweest. Hier heb ik opnieuw Gods trouw en liefde leren kennen. Op de eerste dag kregen we een rondleiding door de oude stad Jeruzalem en kwam Yoel Schukkmann langs om ons te vertellen hoe zijn leven als ultraorthodoxe jood eruit ziet. Meteen vanaf deze eerste dag werd Gods trouw aan Zijn volk en zijn liefde voor de mensheid zichtbaar.
Oude stad van Jeruzalem
De dag begon vroeg: om kwart voor acht werden we opgewacht door onze geweldige, vlotte gids Ariane. Zij liet ons kennismaken met Jeruzalem, een bijzondere stad met een rijke geschiedenis. Onze eerste kennismaking met Jeruzalem was vanaf de Olijfberg. Deze berg geeft uitzicht over de oude stad van Jeruzalem. Vanaf deze plek konden we verschillende plaatsen zien waar Jezus ook is geweest. Allereerst stond Hij zelf ook op de Olijfberg toen hij over de tekenen van het einde van de wereld sprak en de verwoesting van de tempel voorzei in Mattheüs 24:3. Ook de plek waar de Paasmaaltijd zou zijn geweest en Gethsémané zijn te zien vanaf deze plek.
De helling van de Olijfberg bestaat uit een grote, joodse begraafplaats. Door de eeuwen heen laten de Joden zich graag begraven op deze plek. Zoals in Zacharia 14:4 staat zal de Verlosser namelijk komen op de Olijfberg. De Joden die begraven zijn op de Olijfberg zijn dan direct in de buurt van de Verlosser. Op de graven liggen stenen, dit is een joodse traditie. Stenen vergaan niet en zijn zo een teken van de eeuwige herinnering aan de overledenen.
Na de Olijfberg bezochten we de graftuin. Dit is volgens de Protestantse Kerk de locatie van Golgotha en het graf van Jezus. Hiervoor zijn meerdere argumenten, zo heeft de rotsformatie erg veel weg van een schedel. Daarnaast ligt Golgotha buiten de vroegere stadsmuren. Dit komt overeen met de beschrijving uit Johannes 19:17 dat Golgotha buiten de stad lag. Er zijn ook bewijzen gevonden voor de situering van het graf van Jezus in de Graftuin. In Johannes 19 vers 41 staat dat er bij de plaats van Jezus’ kruising een hof met een nieuw graf was. De plek die nu gezien wordt als het graf, is dichtbij de rots Golgotha. Daarnaast beschrijven de evangelisten Josef van Arimathea als een rijk man. In de tuin is ook een wijnpers gevonden. Er werd dus wijn gemaakt in de hof en wijn werd gemaakt door rijke mensen.
Lees hier meer over de Graftuin!
Na de graftuin was het tijd om de oude stad in te gaan. Dit gebeurde uiteraard via de Jaffapoort, de belangrijkste ingang van de stad. Traditiegetrouw stapten we met onze rechter voet als eerste de poort binnen. De oude stad wordt sinds de 19e eeuw officieel verdeeld in vier wijken, de Armeense wijk, de christelijke wijk, de moslimwijk en de joodse wijk.
De joodse wijk is in tegenstelling tot de andere wijken redelijk nieuw. In 1948 is de wijk namelijk helemaal verwoest door het Jordaanse leger. Toen Israël Jeruzalem weer in handen kreeg tijdens de zesdaagse oorlog van 1967, heeft men de gehele wijk herbouwd. Midden in de joodse wijk staat de bekende Hurva synagoge.
Een inkijkje in het ultraorthodoxe leven
Toen we ’s avonds na een lange dag redelijk verzadigd waren met informatie, was de dag nog niet voorbij. Yoel Schukkmann kwam namelijk nog op bezoek om ons te vertellen over zijn leven als ultraorthodoxe jood in Israël. Van hem leerden we dat er binnen de ultraorthodoxe gemeenschappen veel nadruk ligt op het bestuderen van de Wet van God. Yoel studeert zelf op een Kollel, een soort universiteit waar hij als getrouwde man betaald krijgt om te studeren. Dit is belangrijk, want voor de Joden draait het hele leven om het houden van de Torah. Daarvoor is het wel nodig dat men zich elke dag bezig houdt met de Wet van God en de vertaling daarvan naar de Halacha, de Joodse wet.
Verder vertelde Yoel ons dat het daten in de orthodoxe gemeenschappen er iets anders aan toe gaat dan dat wij gewend zijn. Van jongs af aan leven mannen en vrouwen gescheiden. Het is daarom lastig om een date te vinden, hiervoor zijn er koppelaars die mensen aan elkaar koppelen. Wel is het koppelen van mensen volgens Yoel zo moeilijk als het splijten van de Rode Zee. Als er dan eenmaal twee mensen aan elkaar zijn gekoppeld, duurt het nog even voordat ze elkaar ook echt ontmoeten. Eerst wordt door beide ouders een zogenaamd ‘Mossad-onderzoek’, ofwel een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de andere partij. Als beide ouders dan akkoord zijn, vindt er eerst een ontmoeting plaats tussen de ouders en de beoogde kandidaat. Als dat allemaal in goede orde is verlopen, kan de eerste date gepland worden. Deze wordt door de ouders geregeld, de jongen en het meisje hebben nog steeds geen contact met elkaar. De date vindt altijd plaats in een niet-afgesloten ruimt, zoals een woonkamer of de lobby van een hotel. Na de eerste ontmoeting laten beide partijen aan de ouders weten of ze elkaar nog een keer willen zien. Afhankelijk van die beslissing maken de ouders al dan niet een nieuwe afspraak voor het koppel. Vanaf achttien jaar kan er getrouwd worden en tot die tijd blijven ouders de afspraakjes regelen. Na deze onthulling begrepen we opeens wat al die stelletjes in de lobby van ons hotel aan het doen waren.
Gods beloften
Vandaag zagen we dat God zijn beloften vervult. In Zacharia 8 vers 7 en 8 belooft God dat Hij Zijn volk zal verlossen uit alle landen van de wereld en terug zal brengen naar Israël. Ook in Ezechiël 37:12 staat een belofte dat het volk Israël uit de diaspora (verstrooiing) zal terugkeren naar het land Israël. Ariane, Yoel en de vele andere joodse mensen die we vandaag hebben gezien zijn een levend voorbeeld van de vervulling van deze belofte. Zo hebben Ariane en Yoel, beiden opgegroeid in Nederland, jaren geleden alija gemaakt. Dit is een Hebreeuws woord voor het terugkeren van Joden vanuit de diaspora naar Israël.
Na alles wat ik vandaag had gehoord en gezien, moest ik denken aan Zacharia 8:4 waarin staat: ‘Er zullen weer oude mannen en oude vrouwen zitten op de pleinen van Jeruzalem, ieder met zijn stok in zijn hand vanwege hoge leeftijd. De pleinen van de stad zullen vol worden met jongens en meisjes die spelen op haar pleinen.’ Na deze dag en na deze reis kan ik maar één ding zeggen: God is groot en trouw aan Zijn volk en Zijn beloften!
Meer weten over Israël?
Kom dan naar het Isreality jongerenweekend, waarin je samen met andere jongeren meer ontdekt over Gods plan met Israël en de wereld!