fbpx

Deze video laat zien hoe mensen het nieuws lezen…

Deze video laat zien hoe mensen het nieuws lezen
Deel deze post:
Lees ook:

“Don’t pick and choose”, zo heet de video die StandWithUs plaatste op hun YouTubekanaal. De video maakt pijnlijk duidelijk hoe ongeïnteresseerd mensen door de ergste nieuwsberichten scrollen. Behalve als het gaat om nieuws uit Israël…

Bekijk de video:

Valt het je weleens op dat weinig mensen wat van zich laten horen als er ergens ter wereld oorlog of onrecht is? Maar als het over Israël en Palestijnen gaat, dan zijn de reacties niet mis. Ineens heeft iedereen daar een mening over en verschijnen er talloze hashtags, zoals #freepalestine. De één praat de ander na, zonder te weten waar ze het precies over hebben. Zonder te weten wat de context is.

De boodschap van deze video is om te laten zien hoe selectief mensen zijn als het gaat om het lezen van het nieuws. Wanneer je zomaar leugens over Israël verspreid zonder de context en de feiten te weten, dan verspreid je haat. Wanneer je Israël haat, maar andere vreselijke gebeurtenissen wereldwijd negeert, dan ben je hypocriet. En het ergste is dat leugens verspreiden over Israël enorme consequenties heeft, waaronder een enorme toename van antisemitisme.

Wanneer je Israël haat, maar andere vreselijke gebeurtenissen wereldwijd negeert, dan ben je hypocriet.

Maar, wat kan je dan doen? Elke keer als Israël in het nieuws komt, kan je verwachten dat mensen hierop met haat reageren. Dat zit heel diep. Toch kan jij, in jouw omgeving en op social media, een ander geluid laten horen. Allereerst door gewoon rustig te blijven en niet vanuit emotie te reageren. Verdiep je in de context van bijvoorbeeld het conflict tussen Israël en Palestijnen. Praat niet zomaar de massa na, maar check eerst wat de feiten zijn. Hieronder een paar tips als je je wilt verdiepen in Israël en in het Joodse volk:

  • Op de kennisbank van Christenen voor Israël staan allerlei verdiepende artikelen
  • Bekijk de explainer over de NOS en Israël: